IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Панета: ЕЦБ не трябва да действа прибързано, решенията трябва да са оправдани

Не може да се изключва възможността от повишение на лихвите до ограничаващо растежа ниво, каза централният банкер

14:47 | 14.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) не трябва да изключва възможността да повиши лихвите до ограничаващо растежа ниво, но трябва и първо внимателно да се направи анализ, за да се определи дали това е оправдано. Такова мнение изрази членът на ЕЦБ Фабио Панета, цитиран от Bloomberg.

“Да сме разумни не означава да изключим възможността да се придвижим от премахване на стимулите към ограничаване на търсенето“, каза Панета по време на свое изказване във Флоренция. „Но при липсата на ясни вторични ефекти, ще са ни необходими убедителни доказателства, че е вероятно сегашните шокове да продължат да имат по-неблагоприятен ефект върху предлагането, отколкото върху търсенето“, допълни банкерът.

Той оприличи процеса на „балансиращ акт“, в който решенията трябва да продължат да са на база „изчерпателен анализ на данните“.

Остава точно месец до последното за годината заседание на ЕЦБ, като от юли насам тя повиши лихвите с 200 базисни пункта (б.п.) до най-високото ниво от 2009 г. Няколко представители на регулатора подкрепиха покачването им до нива, ограничаващи търсенето, за които се смята, че започват някъде около 2%. За сравнение – депозитната лихва в момента е на ниво от 1,5%.

Според Панета задачата на паричната политика в момента е да премахне риска от вкореняването на високите инфлационни очаквания.

„Докато инфлационните очаквания остават под контрол, промяната на паричната политика трябва да вземе предвид безпрецедентната несигурност на следпандемичния свят“, каза Панета.

„Ако действаме твърде прибързано и погрешно направим заключението, че шоковете на предлагането трайно са свили възможния растеж, може да подложим икономиката на прекалено затягане, а такъв белег ще отнеме време да заздравее“, допълни Панета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 14.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още