IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холцман: ЕЦБ трябва да внимава с лихвените повишения

Твърде силните ходове може да доведат до рецесия, предупреди австрийският централен банкер

13:49 | 16.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да внимава да не предприеме твърде силни ходове, които може "да доведат не просто до стагнация, а до рецесия". За това предупреди управителят на Австрийската централна банка и член на ЕЦБ Роберт Холцман, цитиран от Bloomberg.

Холцман, въпреки че е добре познат ястреб* в редиците на регулатора, изрази мнение, че банката трябва да внимава със следващите си ходове. От юли насам, когато започна паричното затягане, ЕЦБ е повишила лихвите с 200 базисни пункта. Към момента лихвата по депозитите е 1,5%, или най-високото ниво от 2009 г. насам.

"Наскоро силно повишихме лихвите и ще продължим допълнително да ги увеличаваме", заяви Холцман по време на свое изказване във Виена.

В понеделник членът на ЕЦБ Фабио Панета изрази подобно мнение, като каза, че трябва да се проучи доколко е оправдано покачването на лихвите до ограничаващо растежа равнище.

“Да сме разумни не означава да изключим възможността да се придвижим от премахване на стимулите към ограничаване на търсенето“, каза Панета по време на своя реч във Флоренция. „Но при липсата на ясни вторични ефекти, ще са ни необходими убедителни доказателства, че е вероятно сегашните шокове да продължат да имат по-неблагоприятен ефект върху предлагането, отколкото върху търсенето“, допълни банкерът.

Той оприличи процеса на „балансиращ акт“, в който решенията трябва да продължат да се взимат на база „изчерпателен анализ на данните“.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 16.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още