IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската икономика е продължила да се забавя и през третото тримесечие

България не е изключение от общата тенденция на забавяне

13:46 | 15.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инерцията на икономиката на Европа продължи да се забавя през третото тримесечие, след като несигурността около войната в Украйна и постепенното покачване на лихвите от Европейската централна банка (ЕЦБ) започнаха да се отразяват на нагласите сред домакинства и компании.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Европейския съюз (ЕС) е нараснал с 0,2% през третото тримесечие спрямо предходните три месеца, а този на еврозоната също е записал ръст от 0,2 на сто, показват предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат. За сравнение – през второто тримесечие повишението бе в размер на 0,7% за ЕС и 0,8% за еврозоната.

На годишна база БВП на ЕС е записал ръст от 2,4% (след 4,3% година по-рано), а на еврозоната – от 2,1%, след като през същия период на 2021 г. той нарасна с 4,3 на сто.

През третото тримесечие икономиката на ЕС нарасна с 2,4%, а тази на еврозоната - с 2,1%. Източник: Европейска статистическа служба Евростат През третото тримесечие икономиката на ЕС нарасна с 2,4%, а тази на еврозоната - с 2,1%. Източник: Европейска статистическа служба Евростат

Забавянето в инерцията е налице още от второто тримесечие, показват данните на Евростат, според които от ръст от 5,6% до края на март растежът на БВП на ЕС се е забавил до 4,3% през следващите три месеца. Подобна е и картината в еврозоната, където забавянето е от 5,5% до 4,3 на сто.

Що се отнася до България, страната ни не е изключение в общата тенденция. В първите три месеца на годината българската икономика се е разраснала с 5,1% на годишна база, докато през второто тримесечие това увеличение се е свило до 4,6%. В периода август – септември БВП на България е нараснал с 3,2 на сто.

Добра новина за ЕЦБ обаче са данните за заетостта на Стария континент. Броят на заетите се е увеличил с 0,2% в ЕС и еврозоната за периода спрямо предходните три месеца. На годишна база броят на заетите е нараснал с 1,7% в еврозоната и с 1,5% в ЕС. За сравнение – годишното увеличение през второто тримесечие бе в размер на 2,7% за еврозоната и 2,4% за ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 15.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още