IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на България забави ръста си до 3,2% към края на септември

БВП расте с 0,8% през третото тримесечие в сравнение с предходното, отчете НСИ

12:29 | 15.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на България e нараснал с 3,2% през третото тримесечие на 2022 г. спрямо година по-рано и с 0,6% на тримесечна база, показват сезонно изгладените експресни оценки на Националния статистически институт (НСИ), разпространени днес.

За сравнение, през второто тримесечие БВП нарасна с 4,6% на годишна база (ревизирани от 4%) и с 0,7% (ревизирани от 0,8%) на тримесечна. Въпреки забавянето това е шесто поредно тримесечие на растеж.

Годишни изменения

През третото тримесечие на тази година в сравнение с година по-рано брутната добавена стойност нараства с 3,4%. Крайното потребление регистрира ръст от 3%, докато бруто образуването на основен капитал намалява с 8,4% в края на септември спрямо третото тримесечие на миналата година. Износът на стоки и услуги се увеличава със 7,8%, а вносът на стоки и услуги нараства с 5,3%.

Темп на прираст спрямо третото тримесечие на предходната година, проценти

Източник: НСИ Източник: НСИ

Тримесечни изменения

През третото тримесечие спрямо периода от юли – септември на 2021 г. БВП по сезонно изгладени данни нараства с 0,6%, а брутната добавена стойност се увеличава с 0,8%.

Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през третото тримесечие на тази година причина за регистрирания икономически ръст по сезонно изгладени данни спрямо второто тримесечие е увеличението на крайното потребление с 0,5%.

Темп на прираст спрямо предходното тримесечие, проценти БВП в стойностен обем, текущи цени

Източник: НСИ Източник: НСИ

Според експресните оценки на НСИ за третото тримесечие БВП в номинално изражение достига 44,539 млрд. лева.

Реализираната добавена стойност през третото тримесечие е над 39,336 млрд. лева.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление със 75,6%, което в стойностно изражение възлиза на 33,668 млрд. лева. През третото тримесечие на тази година бруто капиталообразуването е 9,780 млрд. лв. и заема 22% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е положително.

БВП по тримесечия за периода 2005 - 2022 г. по средногодишни цени на 2015 година, млн. лв.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 15.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още