IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ може да забави темпа на затягане през декември

Нарастващите рецесионни рискове и шансът от намаляване на инфлационния натиск може да мотивират банката да одобри увеличение от половин процентен пункт

12:54 | 17.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да забави темпа на покачване на лихвите до 50 базисни пункта (б.п.) увеличение следващия месец, според лица, запознати с темата, пише Bloomberg.

Предварителните дискусии предполагат липса на инерция за трето поредно увеличение от 75 б.п., казват източниците на медията, пожелали анонимност, тъй като разговорите между членовете на Управителния съвет на банката са поверителни.

Освен ако няма изненадващ скок на инфлацията разговорите може да са в полза на по-малко агресивна стъпка, допълват източниците.

Сред посочените причини за по-бавния темп са нарастващите рецесионни рискове, шансът ценовият натиск да намалее и възможността още едно увеличение на депозитната лихва да я доближи до нивото от 2%, което вече не стимулира икономическия растеж. Необходимостта да се договори намаляване на баланса също бе посочена като причина.

Говорител на ЕЦБ отказа да направи коментар за медията.

Следващото заседание на ЕЦБ е на 14-15 декември, като ще е последно за тази година. На фона на очакванията за увеличение от половин процентен пункт централните банкери не направиха много, за да разсеят тези прогнози.

„Сдържаността на Управителния съвет за още едно увеличение от 75 б.п. отразява промяната в балансирането на рисковете. Икономиката се охлажда бързо и основната инфлация вероятно ще достигне своя връх около края на годината. Смятаме, че е вероятно увеличение от 50 б.п. през декември“, каза Джейми Ръш, главен икономист за Европа в Bloomberg Economics.

По-рано през седмицата членът на ЕЦБ и ръководител на Австрийската централна банка Роберт Холцман преудпреди, че ЕЦБ трябва да внимава с лихвените повишения, които може "да доведат не просто до стагнация, а до рецесия".

"Да сме разумни не означава да изключим възможността да се придвижим от премахване на стимулите към ограничаване на търсенето“, каза Панета по време на своя реч във Флоренция. „Но при липсата на ясни вторични ефекти, ще са ни необходими убедителни доказателства, че е вероятно сегашните шокове да продължат да имат по-неблагоприятен ефект върху предлагането, отколкото върху търсенето“, допълни банкерът.

Той оприличи процеса на „балансиращ акт“, в който решенията трябва да продължат да се взимат на база „изчерпателен анализ на данните“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 17.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още