IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният икономист на ЕЦБ: Ръстът на заплатите не означава устойчива промяна в динамиките

Най-добрият начин за проследяване на тенденциите при инфлацията са прогнозите, смята Филип Лейн

15:00 | 25.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ръстът на заплатите в еврозоната може да продължи да ускорява инфлацията с години, но това не сигнализира устойчива промяна в динамиката на заплащането и текущите показатели за основната инфлация може да са подвеждащи. Това заяви главният икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Филип Лейн, цитиран от Ройтерс.

Покачването на заплатите се следи зорко от централните банкери тази година поради опаснеия, че фирмите ще бъдат принудени да увеличат доходите, за да компенсират силния инфлационен натиск върху домакинствата. Това обаче може да предизвика инфлационна спирала, която да мотивира ЕЦБ да поддържа лихвите високи за по-дълго време.

Въпреки че до момента не се наблюдава такава спирала, някои представители на регулатора подкрепиха предприемането на превантивни мерки.

Ден по-рано Изабел Шнабел, член на ЕЦБ, изрази мнение, че все още е рано да се говори за по-малки лихвени увеличения. Тя предупреди, че най-големият риск за централните банки в момента е предположението, че ръстът на цените рязко ще се забави, пише Bloomberg.

"Трябва да повишим лихвите допълнително, вероятно към ограничаваща (икономическия растеж) територия, за да гарантираме, че инфлацията ще се върне към средносрочното ни целево равнище", допълни Шнабел.

В своя публикация в сайта на финансовата институция обаче Лейн изразява по-умерена гледна точка, според която бързото увеличение на заплатите може да се задържи години, след като отминат шоковете на енергийните пазари, но това не означава автоматично промени в динамиката.

"Постепенната същност на определянето на заплатите означава, че коригирането на номиналното заплащане към ръста в издръжката на живот ще се случи в следващите няколко години", обясни главният икономист на ЕЦБ.

Лейн предупреди да не се придава особено значение на данните за текущата инфлация, тъй като те може да са изкривени от необичайните икономически шокове на пандемията и на енергийните пазари.

Той също така изрази мнение, че най-добрият начин банката да прецени инфлационните тенденции са прогнозите. "Правилната оценка на възможното бъдещо движение на инфлацията се прави най-добре в контекста на цялостни макроикономически прогнози", каза Лейн, цитиран от Bloomberg.

Той добави, че "условният характер на инфлационните прогнози винаги трябва да бъде изцяло оценяван".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 25.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още