IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на промишленото производство в Европа се забави значително през октомври

България е пета в ЕС по годишно повишение на производството

13:51 | 14.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Ръстът на промишленото производство в Европа се е забавил значително през октомври. Отчетеното в рамките на Европейския съюз (ЕС) годишно повишение е в размер на 3,7% (при 5,8% през септември), а в еврозоната – 3,4% спрямо 5,1% месец по-рано, съобщи европейската статистическа служба Евростат в сряда.

На месечна база промишленото производство в ЕС е намаляло с 1,9%, а в еврозоната – с 2 на сто.

Растежът на промишленото производство в Европа се забави през октомври. Източник: Европейска статистическа служба Евростат Растежът на промишленото производство в Европа се забави през октомври. Източник: Европейска статистическа служба Евростат

Месечно сравнение на база сектор и страна членка

Производството на енергия в еврозоната е намаляло с 3,9% през октомври, на трайни потребителски стоки – с 1,9%, на междинни продукти – с 1,3%, а на капиталови стоки – с 0,6 на сто. Продукцията на нетрайни потребителски стоки се е увеличила с 0,3% спрямо септември 2022 г.

Продукцията на енергия в ЕС е била с 3,5% по-малко, на трайни потребителски стоки – с 1,5%, на междинни продукти – с 1,2%, а на капиталовите стоки се е свила с 0,6 на сто. Производството на нетрайни потребителски стоки се е увеличило с 0,2% на месечна база през октомври.

Лидери по месечен ръст са Словакия (1,3%), Литва (1,1%), Гърция (0,5%) и Австрия (0,2%), докато на дъното са Ирландия (10,7% спад), Люксембург (4,4% спад) и Чехия (3,7% спад).

Годишно сравнение на база сектор и страна членка

Продукцията на нетрайни потребителски стоки в еврозоната е нараснала с 10,5% на годишна база, а на капиталови – с 9,2%. Същевременно продукцията на трайни потребителски стоки е намаляла с 0,1% на годишна база, на междинни продукти – с 2,9%, а на енергията – с 8,7 на сто.

В ЕС продукцията на нетрайни потребителски стоки се е увеличила с 11,4% за година, докато на капиталовите стоки е нараснала с 9,9 на сто. За година производството на трайни потребителски стоки е намаляло с 0,8%, на междинните продукти – с 2,5%, на енергията – с 9%.

България е пета в ЕС по годишен ръст на промишленото производство през октомври. Източник: Европейска статистическа служба Евростат България е пета в ЕС по годишен ръст на промишленото производство през октомври. Източник: Европейска статистическа служба Евростат

Най-голям годишен спад е отчетен в Естония (5,8%), Люксембург (3,8%) и Белгия (2,8%), докато най-голямо повишение е имало в Ирландия (53,2%), Дания (10,7%) и Малта (7,2%).

Що се отнася до България, страната ни се нарежда на пета позиция по годишен ръст от 5,8% (след 10,6% през септември 2022 г.), докато на месечна база е налице понижение в размер на 2% (след 2,6% спад през септември 2021 г.).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 14.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още