IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И италианската Eni подава арбитражен иск срещу "Газпром" заради намалените доставки

Uniper, RWE и Engie също съдят руския гигант за недоставен газ

14:12 | 09.05.23 г. 1
Снимка: Damian Lemański / Bloomberg
Снимка: Damian Lemański / Bloomberg

И италианската Eni ще подаде иск в арбитражен съд срещу "Газпром" заради намалените доставки на природен газ след началото на войната в Украйна, пише Bloomberg. Агенцията се позовава на отговор на въпрос от акционер, подготвен за срещата утре (10 май).

"Договорът с "Газпром Експорт" (дъщерното дружество на газовия гигант, което се занимава с износа - бел. ред.) още е в сила", се казва още в документа.

Доставките на газ от Русия за Eni са почти нулеви към този момент, обясни изпълнителният директор на компанията Клаудио Дескалци в интервю за La Stampa в края на април. "Газпром" започна да намалява доставките още през юни 2022 година. Това съвпадна с посещението на тогавашния премиер Марио Драги в Киев, заедно с лидерите на Франция Еманюел Макрон, на Германия Олаф Шолц и на Румъния Клаус Йоханис.

Eni успя да договори алтернативи на руския газ, но от 2025 година. Новите доставчици са от Алжир, Египет, Мозамбик, Конго и Катар. Както много държави от ЕС преди войната в Украйна, Италия беше силно зависима от руския природен газ и делът му надхвърляше 40% от вноса в страната.

Арбитражни искове заради намалените или изцяло спрени доставки на газ вече заведоха няколко компании в Европа, сред които германските RWE и Uniper, както и френската Engie. Още през миналия май финландската Gasum подаде иск срещу "Газпром" във връзка с искането да бъде сменена валутата в договора за доставка. Изявленията на двете компании за резултата от делото са противоречиви, а Арбитражният съд в Стокхолм не коментира решението си. Единственото общо от съобщенията на двете страни е, че съдът е поискал да преговорят помежду си по казуса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 09.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
NIBO
преди 11 месеца
А правителството на Радев кога ще подаде иск срещу Газпром?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още