IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заявките за покупка на газ в общата платформа изненадаха ЕК

77% от исканията са за тръбен газ, а останалите - за втечнен, сочат данните на ЕК

08:47 | 05.05.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

65 компании са подали заявки за покупка на газ в общата платформа на ЕС, съобщава Ройтерс. Платформата беше отворена на 25 април и събираше заявки за покупка и продажба на газ до 2 май. Очаква се офертите да бъдат обработени до 17 май и до края на месеца да има и сключени договори между участниците. Брюксел няма да участва в преговорите по подписване на договорите, а само свързва участващите страни.

Зам.-председателят на ЕК и комисар по институционалните въпроси Марош Шефчович коментира пред агенцията, че 77% от регистрираните заявки са за доставка на тръбен газ, а 23% - за втечнен. Той отказа да коментира за какви обеми става въпрос, но е категоричен, че интересът го е изненадал. Доставки от Русия не се допускат.

Вероятно първите доставки от този първи търг за общи покупки на газ в ЕС ще започнат през юни или юли - в началото на сезона на нагнетяване на газ в газохранилищата. Договорите, които ще се сключат през платформата, са със срок от 1 година (до май 2024 година).

Целта на ЕС с тази платформа е да бъде избегнат сценария от миналата година, когато страите от общността се конкурираха помежду си за покупката на газови резерви за зимата, което допринесе и за повишаване на цената на суровината. Тя е в помощ и на малки купувачи, които не могат да си позволят да заявят един танкер втечнен газ. 

Сега пазарите са спокойни и цената на природния газ на нидерландската борса TTF достигна до 35,63 евро за мегаватчас на 4 май.

В платформата за общи покупки на природен газ има регистрирани 101 компании, включително и оператори на газови мрежи като IGB. Според Шефчович 19 от тези 101 участници са компании, които представляват интереса на множество по-малки компании. 

35,63 евро за мегаватчас

е на 4 май цената на природния газ на нидерландската борса TTF.

В интервю за Ройтерс Шефчович определи, че цената на газа - и през миналото лято, и дори сега, са далеч от нормалните нива в последните години.

В момента газохранилищита в ЕС са пълни до необичайните 60% от капацитета си, но до ноември резервите трябва да бъдат на 90% от капацитета на газохранилищата. Българското газохранилище в Чирен е пълно на цели 78,9% от капацитета си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 05.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Василена
преди 1 година
Търговията на едро е предпоставка за смъкване на цената. Така е и при природния газ. А свободния пазар и конкуренцията допълват възможността до крайния потребител да достигне още по-ниска цена. Видяхме,че когато има желание и разум, се постигат резултати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
Купувачи се намериха, сега остава продавачи на ниски цени да намерим и всичко ще е пушка, нали Зелков? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 1 година
Това би смекчило цената на газа при евентуално завишаване... така че действията на ЕС към момента изглеждат логични. А и ще се осигури подсигуряване на зимата по този начин. Което пък е нещото от което потребителите имат нужда за да се чувстват спокойни и сигурни в доставките )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 10
zelka007
преди 1 година
друзя антиваксъре-газовици , каква я мислихте каква станА , нема ги тръбите вече ... а цените съвсем се спихнаха , отиват даже към миналогодишните ... няма вувузели , няма я щастливата физиомутра на саша милер , няма ги дитирамбите на онова заблудено момче РФСССРРФВСЕСЕНАСИРА ... а специално за данчонефелнатарубла , щото гледам по минусите е застъпил наряд вече , Ф16 блок 72 в полет , не е зле за фабрика и самолет на хартия само ... :))) ... https://youtu.be/wyjh409A_ro
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още