IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна връща интереса към газа от Средиземно море

Кипър, Израел и Гърция отново обсъждат начините за доставките на газа от региона в Европа

22:00 | 06.09.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Гърция, Кипър и Израел отново коментират възможнстите за доставките на газа, добиван в Средиземно море, в Европа.Темата не е нова и периодично излиза на преден план, а сега с необходимостта от алтернативи на руския природен газ отново е на дневен ред.

Диверсификацията и междусистемната свързаност в момента е приоритет в сферата на енергетиката, коментира президентът на Кипър Никос Христодулидис, който беше домакин на среща на лидерите на трите държави в Никозия.

"Гърция е естествена входна точка за природния газ към европейския пазар и в момента се извършват значителни инвестиции", допълни от своя страна премиерът на страната Кириакос Мицотакис.

Пред Израел и Кипър скоро ще изникне въпросът как да изнася своя газ, коментира и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху в своето изявление. Той изтъкна, че двете страни обсъждат общи варианти и допълни още, че тримата са дискутирали още и преноса на електроенергия чрез далекопровод по дъното на Средиземно море. Мицотакис допълни, че това ще бъде реална диверсификация на доставките на електроенергия за Гърция. Страната в момента е един  от основните купувачи на електроенергия от България.

Една от възможностите за износа на газ, за която трите държави се договориха преди години, е газопроводът EastMed - по дъното на Средиземно море. Идеята се зароди около находките на газ в "триъгълника" между крайбрежията на Кипър, Израел и Египет и получи подкрепата на Европейската комисия. Газпроводът беше обявен за проект от общностно значение.

Плановете са за дължина на тръбите от 1300 километра по дъното на морето и още около 600 километра на сушата в Гърция. Реализацията на този проект обаче се бави, тъй като потенциалът му не е особено голям - около 10 млрд. куб. метра годишно. С отказа от руския тръбен газ обаче всякакви алтернативи са добре дошли в Европа.

По време на съвместната пресконференция в Никозия днес Нетаняху коментира, че решенията за преноса на газа от Средиземно море ще трябва да бъдат направени в следващите 3-6 месеца. Мицотакис беше категоричен, че страната му ще подкрепи всяко "проверено от пазара решение".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 07.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
borisovaaaaaaa
преди 7 месеца
Природният газ е толкова ценен ресурс... за разликата от повечето горива, той е чного повече екологично чист и може да се възползваме от ползите и предимствата му. Едно от тях е, че той изгаря без да отделя отпадъчни продукти. А най-хубавото е, че не отделя сажди, миризми и прах...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още