IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топлата есен в Европа свали рязко цената на газа

Пълните газохранилища и очакваното възстановяване на износа от Египет успокояват пазарите

09:49 | 04.10.23 г.
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Топлата есен в Европа успокои газовите пазари и цената на текущите контракти (за ноември) се понижава с 22% за последните 10 дни, показва статистиката на нидерландската борса TTF. Търговията на 3 октомври затвори при цена от почти 37 евро за мегаватчас. Това е най-ниското ниво от първите дни на януари 2022 година преди началото на войната в Украйна.

Доставките със срок през декември достигат цена от малко под 42 евро за мегаватчас.

За кратко цената на природния газ се повиши на фона на стачките на работещите на съоръженията за втечнен газ в Австралия. Европа не купува газ от Австралия, но опасенията бяха, че липсващите доставки за най-големите пазари на австралийските износители - Азия, ще "дръпнат" танкери, които са предназначени за европейския пазар.

Прогнозите на метеоролозите са, че топлото време в Европа ще продължи поне до средата на октомври, посочва Bloomberg. Това ще отложи началото на отоплителния сезон, който по традиция започва от 1 октомври.

Спокойствие носят и пълните газохранилища в Европа - заради топлото време през септември газовите компании продължават да нагнетяват газ, а не черпят от резервите си. По данни на Gas Infrastructure Europe към 2 октомври европейските газохранилища са пълни до над 96% от капацитета си.

Данните за България също показват, че газохранилището "Чирен" е пълно до 96,2% от капацитета си.

Търговците имат своите опасения заради продължаващите проблеми с доставките от Норвегия, пише още Bloomberg. Като цяло обаче слабото търсене подтиска цените. Търсенето на газ в Европа и Великобритания е с около 10% по-ниско спрямо миналата година и с 20% по-ниско спрямо средното ниво за 2017-2021 година, сочат данните на анализаторите.

В допълнение Египет също планира да възстанови износа на втечнен газ през този месец, добавяйки още количества на световните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 04.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още