IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът може да бъде залят от втечнен газ към 2030 г.

Анализатори прогнозират третата вълна на втечнения газ, а лидери се очаква да бъдат САЩ и Катар

08:12 | 12.01.24 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След като на COP 28 беше подписано споразумение за преход от изкопаемите горива, големи петролни държави имат нова цел - да залеят света с втечнен газ, пише Bloomberg.

Според изчисленията на агенцията само заявените нови съоръжения за износ на втечнен природен газ в световен мащаб, чиято реализация ще започне през следващите пет години, дават капацитет от над 200 млн. тона годишно. Ако допълнителни проекти, които са още на ранен етап на своето развитие, бъдат придвижени напред, то капацитетът ще се увеличи до 300 млн. тона, който може да се появи до 2030 година.

Това е към 70% ръст спрямо капацитета днес и реализацията на тези планове би гарантирала използването на природния газ още десетилетия.

Според изчисленията на Rystad Energy инвестициите в съоръжения за втечнен цвят в периода 2024 - 2025 година ще бъдат повече от 55 млрд. долара.

Анализатори от Колумбийския университет в САЩ очакват "третата вълна на втечнения газ". Като лидери в износа се очертават САЩ и Катар.

До 60-те години на миналия век основният начин да се транспортира природен газ са тръбите. Но после операторите измислиха нов способ - замразяване на газа при температура от  -160°С, което го превръща в течност, която заема 600 пъти по-малко пространство при транспортиране. Така природният газ може да бъде доставен чрез танкери до всяка точка на света. В допълнение изграждането на приемащи терминали е евтино и бързо и това помогна за разширяване на сектора.

В новото столетие шистовата революция в САЩ също насърчи развитието на сектора.

Истински тласък обаче дава войната, която започна руският президент Владимир Путин в Украйна. Евтиният руски газ пресъхна буквално за ден за много европейски потребители и страните от ЕС се обърнаха към алтернативите, които предлагат САЩ и Катар. За първи път представители на европейската индустрия сключиха директни договори за покупката на втечнен газ.

Според S&P Global именно втечненият газ разби плановете на Путин да използва газа като оръжие, за да сломи съюзниците на Украйна.

Индустрията от години лобира за признаването на природния газ като гориво, спомагащо за отказа от въглищата и петрола. Газът също е изкопаемо гориво, но емисиите от изгарянето му са по-малко. Например при производството на електроенергия емисиите от газа са с 50% по-малко спрямо въглищата, а при отопление - с 33%. Опасенията на еколозите са, че това не е решение на климатичните проблеми - 300 млн. тона втечнен газ ще допринесат с още 1,2 млрд. тона въглеродни емисии.

Емисиите от втечнения газ, използван в момента в света, достигат около 1,5 млрд. тона годишно.

С началото на войната в Украйна в ЕС много държави преразгледаха своите планове и заложиха на възобновяемите енергийни източници на фона на липсващия природен газ. Но в същото време вятърната индустрия затъна във високите цени на материалите, както и на кредитите и бавните доставки. Това означава, че при наличието на по-евтин газ, много от европейските клиенти биха се върнали към него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 12.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 3 месеца
Втеченият природен газ предоставя несравними ползи, като по-ниски емисии и повишена енергийна ефективност. Този иновативен подход към газа отваря нови възможности за по-чиста и устойчива енергийна бъдещето. Трябва и в България да развиваме енергийния си сектор, а не само държавните монополисти на газовия пазар..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
0pk
преди 3 месеца
Малийй, само да ни съ издавим от това заливане. И сигур цената му ще е танкер за левче, за да закопаят съвсем бизнеса на блатните оp.ки, нали зелкич? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 10
Tikva007
преди 3 месеца
Ето и рекапитулацията за ЕС от зеления хайвер, с който оссраха Европа посестримите на изцвъкалата се отдолу зелева муха, известна още като *Дууххащата на вятърните паркове в Черно море* и *Танцуващата с куче* Ташка фон Мюнхаузен: *Но в същото време вятърната индустрия затъна във високите цени на материалите, както и на кредитите и бавните доставки. Това означава, че при наличието на по-евтин газ, много от европейските клиенти биха се върнали към него.*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 10
Tikva007
преди 3 месеца
Много хубава хронология се е получила в листинга по критерий *Последни статии*. Ето есенцията от две съседни: *Евтиният руски газ пресъхна буквално за ден за много европейски потребители и страните от ЕС се обърнаха към алтернативите, които предлагат САЩ и Катар. За първи път представители на европейската индустрия сключиха директни договори за покупката на втечнен газ.* Изглежда доволни от резултата и постигнатите цели: *САЩ спряха военната помощ за Киев.*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 14
zelka007
преди 3 месеца
ние , българите , нема се обръщаме към втечненият газ въобще ... нови вятърни паркове в Черно море , нови фрегати и подводници да си ги пазим от рашибозуците , и само ще транспортираме газ за сърби , северомакедонци и унгарци , ако могат да си плащат за това де ... че нещо поскъпнаха режийните на тръбите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още