IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Рокфелер и милиардерите спряха новите разрешителни за износ на втечнен газ от САЩ

Белият дом проучва ефектите от износа на втечнен газ, включително и върху националната сигурност

07:30 | 12.02.24 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В края на януари американският президент Джо Байдън временно замрази издаването на нови разрешителни за износ на втечнен газ от САЩ, припомня The Wall Street Journal. Според изданието причината за това е натиск от донорите на кандидатпрезидентската кампания на Байдън - фамилия Рокфелер и редица милиардери, сред които и Майкъл Блумбърг, които в последните години похарчиха милиони долари за лобизъм срещу изкопаемите горива.

Сред проектите, срещу които протестират милиардерите, са и такива за изграждане на нови терминали за втечнен газ в Мексиканския залив, посочват още източници на WSJ. Някои еколози все пак не са толкова зле настроени към втечнения газ заради ролята, която той може да играе при енергийния преход.

Вашингтон проучва влиянието на износа на втечнен газ, включително и върху националната сигурност. От Белия дом признават, че проучването е породено от натиск на екологични групи, но освен ефектите върху околната среда, за тях много по-интересно ще бъде какво ще покаже за отражението на износа на втечнения газ върху икономиката и националната сигурност на САЩ, допълва още WSJ, позовавайки се на източници. Официално от администрацията на Байдън не коментират тези твърдения.

Петролните и газовите компании са "бесни" от решението на американския президент, коментира още американското издание. В този сектор години наред се бореха да получат разрешение да изнасят петрол и природен газ.

През 2018 г. фондацията, основана от наследниците на Рокфелер, започна да насочва вниманието към факта, че САЩ се превръщат в значим износител на изкопаеми горива и насърчиха еколозите да се заемат с въпроса. Парадоксално, но така те се обърнаха срещу компании като енергийния гигант Exxon Mobil, наследник на Standard Oil, основан от Джон Рокфелер.

Бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг и неговата компания от години влагат пари в зелени инициативи и съпротивата по отношение на терминалите не беше изненада.

Срещу проекти за износ на втечнен газ се обявяват редица активисти, включително и в TikTok, които притискат своите представители в Конгреса да работят против развитието на терминали.

Така изявлението на американския президент за пауза на новите разрешения за износ беше приветствано от еколозите, които нарекоха решението "историческо". Малко по-късно и Сара Бренън, директор на фондацията на Рокфелер, се присъедини към тях. "Паузата… е резултат от продължителен четиригодишен натиск, който се основава на години на противопоставяне на износа на газ от обществени групи и активисти", пише тя в имейл до екологични групи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 12.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 17 rate down comment 3
Tikva007
преди 2 месеца
Моментът на истината. Рокфелер, Ротшилд, Блумбърг, Сорос, Тръмп, БайДън, БайГън, БайПън, БайХхуйй - американците се забавляват, а старата ммуррва Европа под мъдрото ръководство на комисията и комисарите не смогва да си вдигне гаащитте. Отново *Sedotta e abbandonata*. Молекулите на свободата или ароматът на прръдднята - мощна, след тъъппашшка злоупотреба с тексаско чили/фассулл. Ако някой още не е разбрал, защо американците гръмнаха тръбите на патоците - е те заради този момент. Шах и мат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 5
0pk
преди 2 месеца
Какъв обрат в средата на мача. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още