IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зависимата от газа Европа заменя един енергиен риск с друг

Доставките на американски газ, въпреки че изглеждат много по-сигурни от руското гориво, все пак могат да бъдат повлияни от политическите развития в САЩ

17:50 | 27.01.24 г. 16
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европа, която отдавна разчита на руския природен газ, почти прекъсна зависимостта си от Кремъл за по-малко от две години. Неговият предпочитан заместител – газът от САЩ – се смята за изобилен, политически приемлив и е по-малко вероятно да възникнат прекъсвания, пише Bloomberg.

Но и тук рисковете растат с всеки изминал ден.

В петък Белият дом обяви поляризиращото решение да спре одобряването на нови разрешителни за износ на втечнен природен газ (LNG) на фона на негативната реакция на гласоподавателите, настроени към защита на климата. Паузата, която няма да засегне тези терминали, които вече са в процес на изграждане или в експлоатация, заплашва да забави или дори да спре някои от мащабните проекти, които се очаква да излязат на пазара  към края на десетилетието и след това.

„Американският втечнен природен газ продължава да бъде крайъгълният камък на стратегията за диверсификация на доставките в Европа“, коментира Лесли Палти-Гузман, ръководител на отдел „Проучване и пазарно разузнаване“ в SynMax. Решението на президента на САЩ Джо Байдън изпраща истинско послание „по отношение на солидарността и надеждността на американските доставки в средносрочен до дългосрочен план. Това е особено важно в момент, когато доставките от Русия“ и други страни могат да „затънат в непредвидимост“.

Дори преди замразяването на разрешителните да разтърси купувачите по целия свят, бързо разрастващата се зависимост на Европа от американския LNG може да накара Брюксел да заложи на пауза. За много кратък период САЩ завоюваха значителен дял от газовите доставки за Европа, засенчвайки всички останали руски източници. Процъфтяващите американски доставки днес представляват около половината от вноса на LNG в региона, дял, който се очаква да нарасне още повече. Когато се има предвид и газът, доставян по тръбопроводи, САЩ стават вторият по големина доставчик на газ за блока след съседна Норвегия.

Въпреки че САЩ са основен съюзник от Г-7 с ненадминато икономическо влияние и относителна политическа стабилност, прекомерната зависимост дори от приятелска нация носи рискове. Решението на Европа да замени руския газ с американски вместо да предпочете по-бързо въвеждане на възобновяеми източници означава, че нейната енергийна сигурност остава зависима от фактори, далеч извън контрола ѝ, като сезона на ураганите в Атлантическия океан или политическите игри във Вашингтон, окръг Колумбия.

Темпът на запълване на празнината от руския газ от страна на американските доставки се ускорява. Източник: Bloomberg Темпът на запълване на празнината от руския газ от страна на американските доставки се ускорява. Източник: Bloomberg

За да набавят горивото, което е от ключово значение за отоплението на домовете в Европа, генерирането на енергия и захранването на индустриите, търговците сега трябва да вземат предвид събитията, случващи се на хиляди километри разстояние. Прекъсвания в съоръженията на крайбрежието на Залива на САЩ или внезапни застудявания от Хюстън до Гуанджоу могат да преначертаят картата за печелившите сделки за една нощ.

„Зависимостта на Европа от американския LNG ще расте, освен ако руският газ отново не потече изобилно“, изтъква Ира Джоузеф, старши научен сътрудник в Центъра за глобална енергийна политика към Колумбийския университет. „Рискът е голяма промяна в политиката на САЩ в бъдеще“, добавя той.

Накратко, чрез размяната на доставчици на изкопаеми горива, Европа замени един потенциален недостатък с друг, оставяйки енергийната си система уязвима и изложена на рискове.

Намаляването на зависимостта на Европа от газа от Русия започна още преди инвазията на Владимир Путин в Украйна през 2022 г. Отношенията между страните се обтегнаха през 2014 г., когато Русия анексира района на Крим; напрежението допълнително ескалира през следващата година, тъй като държавният газов гигант „Газпром“ беше обвинен в злоупотреба с пазарно влияние от надзорния орган за конкуренцията на блока.

Месеци преди последното нахлуване на Русия в Украйна, Москва намали доставките по тръбопроводи и спря да предлага обеми на спот пазара за Европа, тактически ходове, според някои, имащи за цел да надуят цените и да ускорят одобрението на противоречивия газопровод „Северен поток 2“. Две седмици след като руските сили навлязоха в Украйна през февруари 2022 г., предизвиквайки паническо изкупуване на всички налични на световния пазар товари с LNG, ЕС изложи окончателен план за заместване на потоците от най-големия си доставчик.

Последна актуализация: 17:49 | 27.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

15
rate up comment 9 rate down comment 5
Alex Silver
преди 3 месеца
Цената на газа, купуван от едно и също място, в България е 3 пъти по-висока от тази в Сърбия и 2 пъти по-висока от тази в Гърция. Питайте кокороко защо това е така и не чакайте членоразделен отговор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 11
OHЯ
преди 3 месеца
Въпрос с понижена трудност , като за копейки ! Цена на газа в бг през 21-ра ( газпромски освободителен газ ) и цена през 24-та ?!? Жокер- цифрата е приблизително еднаква , но инфлацията от тогава е сериозна , а междудругото пенсията у нас е с почти 20% ПО-ВИСОКА от тази в една неособено развита азиатска ..,. ( нещо като държава )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 10
xapoznai
преди 3 месеца
Газът сега е 2 пъти по-скъп от този, която получавахме от Газпром. Както се видя обаче само за година хвръкнаха спестяванията за последните десет. Руснаците го използваха като оръжие! Това няма да бъде простено и вероятно Русия ще стане маргинален доставчик на газ в следващите 1-2 години, просто находища в други държави ще ги изместят. Същото предстои и при нефта като там вероятно ще отнеме 4-5 години, но болката ще е много жестока... Запада инвестира много в Русия, но едва ли ще се повтори...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 23 rate down comment 4
Tikva007
преди 3 месеца
Колкото до американския LNG и нововъзникналата зависимост на Европа от него, ще се наблюдават все повече политически и икономически парадокси: опасността от нарушения на доставките на газ от САЩ расте при управлението на зелените демократи и намалява при управление на Тръмп, от когото трепери зелено-комунистическа Европа. Да припомним, че Тръмп, по време на предишния си мандат, подпука със санкции СП2, забави го фатално и осигури вътрешен рахат и бъдеще за американския износ на газ в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 24 rate down comment 9
Tikva007
преди 3 месеца
До: Имитаторът: Така де, нали и аз това казвам - *Че си запалим къщата, та да изгори и на Вуте плевнико*. Само дето ти си по-тъъпппа и от шопа, дето го е казал. Заедно с онези европейски *лидери*, дето отидоха в Киев да скачат на мейдана и да подкрепят един кървав нацистки преврат, а получиха *Fuckkk the EU*. Изпрати ги не Байдън, а мюсслито Обонго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 25
Импeраторът
преди 3 месеца
До: Tikva007 ами те рашистите са си виновни - освен ако не искаш да кажеш, ще Байдън е заповядал на диктатора на Рашистан да започне СВО за три дни? Нали? Иначе някой да каже как са Газпром с парите? По-добре или по-зле след СВО за три дни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 31 rate down comment 11
Tikva007
преди 3 месеца
Можете до довечера да си жвакате любимата дъвка за руския газ, но той е само част от подредената мозайка на европейския просперитет до преди няколко години. Фактите са, че Европа се къпеше в благополучие, докато търгуваше с Русия и Китай, а американците скърцаха със зъби. Сега Европа е във война с Русия, подгряват я за такава и с Китай, икономиката й лети надолу с 200, а *Американската икономика записа неочаквано силна година* - статия в Инвестор.bg от преди 3 дни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 34
data
преди 3 месеца
За ква сигурност на руски доставки говорите след като рашките нарушиха всички договори ? А относно американските , катарските и т.н. доставки Европа постигна това което искаше - реална търговия със спот цени и цени на дългосрочно доставки . По различно е от това някой в Масква да си бърка в носа и да си определя кват цена си иска нале ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 33
evlogi
преди 3 месеца
До: dean.jordanov Той не знам на кво е,но ти си на нещо като новичок.Природният газ от Азербайджан е само една трета от потреблението ни.В него е възможно да има някакъв дял руски газ, но ако погледне човек данните за вноса и износа на Азербайджан, веднага става ясно,че е минимален . Но не това е важното .Важното е.че цените сега, след като изхвърлихме Газпром, са по-ниски от времената,когато им робувахме.И това в огромна степен се дължи на тези танкери, независимо дали ние ползваме точно тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 25
evlogi
преди 3 месеца
Номер едно и номер 2 пишат пълни глупости, но това едва ли учудва който и да е с дори минимални когнитивни способности.Но и в статията има някои щуротии де.Причината за това действие няма нищо общо с пякви климатични притеснения на населението ,а е в това,че прекалено големият износ от САЩ може да вдигне цените нв вътрешният пазар.А в щатите потреблението на природен газ е близо три пъти по-голямо от това в Европа и подобна ситуация би убила шансовете на Байдън за втори мандат,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още