IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще намери ли Русия алтернатива за транзита на газ през Украйна след 2024 г.?

В Кремъл отбелязват, че през 2025 г. ще има промяна на логистичните вериги

19:18 | 26.01.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

От месеци Украйна е категорична - петгодишният договор за транзит на природен газ с "Газпром" няма да бъде продължен. Споразумението, което изтича в края на 2024 година, беше трудно постигнато и договорено по време на първата и единствена досега среща на двамата президент Володимир Зеленски и Владимир Путин.

Тогава плановете на Русия бяха, че към края на 2024 година ще разполага с още две тръби през Балтийксо море ("Северен поток 2"), както и маршрута през Турция ("Турски поток") и България. След началото на "специалната военна операция" обаче Германия спре процедурата по сертифициране на "Северен поток 2", а през есента на 2022 година бяха взривени и три от четирите тръби на проекта по дъното на Балтийско море.

"Има алтернативни маршрути, но всички те вече са резервирани по много начини. Разбира се, това ще доведе до промени във всички вериги за доставки", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Турски поток" е с капацитет от общо 32 млрд. куб. метра газ годишно, като половината от него е запазен директно за турския пазар. Втората тръба доставя за европейските потребители, като "Газпром" резервира основния капацитет през територията на България.

Но дори и без дългосрочен договор Русия може да участва на търговете за разпределяне на капацитет по газопреносната мрежа на Украйна. Такива се организират редовно, включително и на дневна база. Друг вариант за изпълнение на договореностите са доставки през "Ямал" - през територията на Беларус и Полша до Германия, както  продажба на втечнен газ (лиценз за износ на втечнен газ обаче има само "Новатэк").

По данни на украинския газопреносен оператор през 2023 година транзитът на руски газ намалява с 28% до 14,6 млрд. куб. метра. Дневно през Украйна преминават около 40 млн. куб. метра при договорени през 2019 година към 109 млн. куб. метра. Украйна спря транзита през част от входните точки, когато териториите бяха окупирани от руските военни и контролът върху съоръженията беше загубен. Киев тогава предложи да бъдат увеличени капацитетите през останалите входни точки, което беше отказано от Москва.

През 2023 година вноса на руски тръбен газ в ЕС се очаква да бъде под 30 млрд. куб. метра. Увеличава се вносът на втечнен газ. ЕС не налага санкции на газовите доставки от Русия. Основен доставчик обаче вече е Норвегия, както и доставките на втечнен газ - основно от САЩ и Катар. По данни на американското Министерство на енергетиката в периода януари - ноември 2023 година САЩ са изнесли 110 млрд. куб. метра втечнен газ, като 65% от това количество, или почти 73 млрд. куб. метра са насочени към Европа.

Купувачи на руски газ през Украйна са Австрия, Италия, Словакия и Хърватия. Италия и Хърватия диверсифицират вноса с втечнен газ, след като изградиха още терминали. Унгария също получава част от природния си газ през Украйна, но основната част преминава през "Турски поток" и територията на България. Будапеща едва ли има планове да се откаже скоро от руския газ - страната заплаши България с вето за "Шенген", ако не бъде премахната таксата за транзит на руски газ, въпреки уверенията на София, че тя трябва да бъде поета от "Газпром" и няма да натежи на унгарските потребители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 26.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 11
zelka007
преди 2 месеца
сапунче на пода в съблекалнята ще намери ... и единствено ще чуе , когато др.Си тръшне вратата и палне червените фенери ... и после меката китка с пухкавото дъ знае най-добре ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още