IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" е далеч от компенсацията на загубата на европейските пазари

Компанията нагнети рекордни количества газ в газохранилищата в Русия за тази зима

09:17 | 29.12.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия достави 22,5 млрд. куб. метра газ на Китай през газопровода "Силата на Сибир 1" през 2023 година, съобщи ръководителят на "Газпром" Алексей Милер по време на годишна среща с висши служители в компанията. Той посочи още, че целта за 2025 година е доставката на 38 млрд. куб. метра за китайския пазар. Това ще се случи след разширяването на "Силата на Сибир", става ясно от стенограма от разговорите, публикувана на сайта на компанията.

В своето изявление Милер признава за "тектонични изменения" на енергийния пазар на Европа. След началото на войната в Украйна "Газпром" трябваше да започне да търси алтернативни пазари. Брюксел не налага санкции  срещу газовия сектор на Русия, но повечето държави в ЕС смятат компанията за ненадежден доставчик и подписват нови договори.

Милер не коментира загубата на най-големия си пазар досега - Европа. По неофициални данни за 2023 година доставките за страните от ЕС намаляват до около 28 млрд. куб. метра, спрямо над 170 млрд. куб. метра  преди Русия да започне война в Украйна.

През 2023 година например Германия подписа редица нови договори за доставка и вече не купува руски газ. Днес основен източник на газа за страната вече е Норвегия, а благодарение на спешно построените терминали - делът на втечнения газ също се повиши значително.

Германия беше най-големият пазар на "Газпром" с годишни доставки на около 50 млрд. куб. метра газ. През 2022 година руската компания постепенно намали доставките, сочейки нуждата от ремонти по "Северен поток 1", а през миналия септември взривове разрушиха газопровода и прекратиха доставките. В момента здрава е само една тръба от проекта , но тя е част от неполучилия одобрение "Северен поток 2".

"Газпром" започва зимния сезон с рекордни количества газ в резерв - 72,8 млрд. куб. метра , и с увеличен капацитет за дневен добив от газохранилищата - 858,8 млн. куб. метра на денонощие. В страната вече беше тествана работата на мрежата при максимално натоварване - още в първите дни на декември - в периода 8-13 декември, беше записана първата ледена вълна с необичайно ниски температури със средна температура от -17°С.

За този период компанията записва рекорд на вътрешните доставки 1,7 млрд. куб. метра, коментира още Милер в своето обръщение към служителите на компанията.

Заради нежеланието на Европа да купува тръбен газ, Русия се оглежда за възможността да влезе по-съществено на пазара на втечнен газ. Плановете са да бъдат доставяни по 100 млн. тона втечнен газ към 2030 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 29.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 8
xapoznai
преди 3 месеца
Трилионна загуба в средносрочен план - нови доставчици ще изместят Газпром и не вярвам да намери и клиенти като цяло, ни за втечнен, ни за тръбен... Роснефт обаче ще понесе в пъти по-големи загуби! Нито инвеститори, нито парички за инвестиции - след няколко години добивите ще се сринат, но сега жънат яко. В крайна сметка ще изтрият напредъка от последните 20 години и ще се върнат в постсъветската ера...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още