IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекодните горещини през есента оставиха света с твърде много газ

Цената на газа в Европа се понижи до 35 евро за мегаватчас

08:12 | 19.12.23 г. 1
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

През октомври и ноември температурите в световен мащаб са със средно 2,61°С и 3,04°С по-високи от средното за сезона от много дълго време насам, пише колумнистът на Ройтерс Джон Кемп. Според него в северното полукълбо есента е най-горещата от 1880-те години, откогато се води статистика.

Данните показват, че в Европа температурите през октомври бяха високи, а през ноември се завръщат към нормалното за сезона. Но в САЩ и Азия есента е рекордно топла. При това положение светът се оказва с твърде много природен газ в запас и цените тръгват надолу.

Температурните аномалии удължиха сезона за нагнетяване на газохранилищата - ЕС например започна зимата с пълни до почти 100% газохранилища, а към края на ноември в тях има рекордните за това време на годината над 1000 тераватчаса газ, което е с 23% над средното за последните 10 години.

В газохранилищата в САЩ количествата газ са на най-високото си ниво от 2020 година насам, когато пандемията от коронавируса сви рязко потреблението, или с 4% повече от средното за последните 10 години.

Заради пълните газохранилища цената на газа намалява, дори и на фона на увеличеното търсене на газ за производството на електроенергия в края на годината (насърчено и заради евтиния газ). След известни флуктуации през октомври цената на нидерландската борса TTF падна до нивото от 35 евро за мегаватчас към 18 декември след над 43 евро в началото на месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 19.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Василена
преди 4 месеца
В очакване сме на Нова по-добра година за нас, потребителите на природен газ и на нови по-ниски цени от 1 януари. Дано скоро се промени и монопола от Булгаргаз и цените станат адекватни, а не 1-2 % при намаление и после 20-30 нагоре. Е, за след кризата може да се каже,че не имало чак такава разлика,но е добре да има конкуренция, която ще наложи и по евтино гориво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още