IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Иванов: Шистовата революция и танкерите с LNG промениха газовата карта на Европа

Цената на газа за декември ще се повиши с около 7,5%, сочат разчетите на КЕВР

12:32 | 29.11.23 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ
Снимка: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ

Шистовата революция и танкерите за втечнен газ (LNG) промениха газовата карта на Европа, коментира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по време на открито заседание в регулатора. Те дадоха възможност за рязко увеличение на алтернативните доставки от страни като САЩ и Австралия - "на другия край на света", до Европа и досегашните доставчици вече не могат да "командват" пазара, използвайки своите газопроводи.

Иванов беше категоричен, че сътресения за пазара няма. "Сътресения се получиха след една неочаквана за 21 век война", каза Иванов и допълни, че Европа се е оказала неочаквано устойчива и за няколко месеца е намалила зависимостта си от руския тръбен газ.

Цената на газа от 1 декември вероятно ще се повиши с малко под 7,5% спрямо нивата през ноември, прогнозира още председателят на КЕВР. В средата на ноември "Булгаргаз" подаде заявление за цена на газа през декември от 88,61 лева за мегаватчас, което е с малко под 8% по-скъпо спрямо ноември.

В момента цената на газа в сегмента "месец напред" на нидерландската борса TTF е 46 евро за мегаватчас, коментира търговският директор на "Булгаргаз" Веселин Синабов, който участва в заседанието.

Основните източници на газ за декември е договорът с Азербайджан, два доставчика на втечнен газ през гръцкия терминал "Ревитуса" и газът от Чирен. По време на кратък брифинг след заседанието Иванов коментира, че няма допълнителни договори и анекси за промяна в количествата и цената на газа от Азербайджан. Те са константни, като цената е обвързана с цената на петрола и се индексира на три месеца. В последните седмици се наблюдава успокояване и на петролните пазари след волатилността през лятото, причинена от ограничените добиви от ОПЕК+.

Газът в "Чирен" беше нагнетен през 2022 година при много по-висока цена (над 300 лева за мегаватчас). Количествата обаче са относително малки в микса за декември и това не оказва голямо влияние върху цената.

От началото на този месец има тенденция за намаляване на цената на газа на европейските пазари въпреки рязкото застудяване в цяла Европа, обясни още председателят на КЕВР. Причините за това са две - пълните газохранилища (средно над 90% от капацитета им), както и алтернативните трасета за доставките.

"Нищо екстремно не се случва с цената на природния газ", заяви и членът на комисията Александър Йорданов. Той отбеляза, че има нормални за сезона колебания, но цената на "Булгаргаз" е конкурентна и няма заплаха за енергийната сигурност на страната.

Йорданов също отчете разнообразяването на маршрутите. Един от тях е очакваният терминал за втечнен газ край Александруполис, който ще бъде пуснат в експлоатация на 1 март 2024 г.

КЕВР ще се произнесе окончателно за цената на газа за следващия месец на 1 декември след закрито заседание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 29.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

21
rate up comment 5 rate down comment 8
Скъсана_Ушанка
преди 4 месеца
...а слабоумното петолъчесто Тикве07 се зае с обичайната си дейност, да цъка минуси през прокси. Жалко безсилие :))) Кълнеш ли, каиш, кълнеш ли :))) хахааааа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 34
Скъсана_Ушанка
преди 4 месеца
До: Tikva007Квииичи, квииичи, тикве.... по Лили Иванова :) Така те искам, квиичащ от злоба, яд и безсилие. Впрочем, ако мислиш, че няой ти отваря линковете а тAAпотии, много си се объркАл ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 32
Скъсана_Ушанка
преди 4 месеца
До: andyНеграмотно копейниче, ГАЗ е в мъжки род, тоест вярно е руски газ, а не руска газ. А относно другата ти глупост, как газът бил пак руски - пPaccия има ЕДИН завод за втечняване на газ, чийто капацитет не стига и за 10% от износа, който беше по тръбите. Та само абсолютно слабоумен индивид може да плямпа, че газът пак бил руски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 4 месеца
До: Tikva007 Ха , аз никъде не съм твърдял че американосите са особено умни . Похарчиха около 3 трл долара в тяхната война с тероризма и тъй кат гледам тероризма си е жив и здрав . А Хемингуей въпреки че е женкар и пияница е 1000 %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 2
Tikva007
преди 4 месеца
До: Разпрана_Джуджанка: Много жално. Ето ти още музика за ушите: https://m.youtube.com/watch?v=N7XKYg7wmsY&pp=ygUS0LTQttGD0LTQttCw0L3QutCw
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 3
Tikva007
преди 4 месеца
До: data: Ако имаше и 1% истина в думите на Хемингуей, САЩ трябва да са най-лошо управляваната страна и отдавна да ги е постигнала мъчителна гибел - те от края на ВСВ до днес нямат 1 година, в която нейни войски или спецчасти да не са участвали някъде в операции или сериозни войни. Хемингуей ми е настолен писател, но той първо е комунист, второ е артист и трето, но не последно, е женкар и пияница. Ти нали надуваш джуки, че са по числата? Или откъде задереш с тръна вълна, влачиш тука на дарака?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 34
Скъсана_Ушанка
преди 4 месеца
Как е, как е, квиичат ли жално копейниците? Хахаааа, музика за ушите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 5
andy
преди 4 месеца
До: andyРазликата от преди година и сега е, че Европа плаща по-скъпо за СЪЩАТА Руска газ, или за американска, която е НЕ рентабилна и НЕ конкурестна с тръбната газ при нормални условия. Докато Еуродупката влиза в дупката, ФАЩисаните отчитат 2.4% ръст. Русия е също но 2.4% БВП плюс. Блажени са верващите на Ваньо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 6
andy
преди 4 месеца
"Ив. Иванов: Шистовата революция и танкерите с LNG промениха газовата карта на Европа" Верно е, промениха Еуропата. Връщат я в тъмното средновековие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 4
data
преди 4 месеца
До: data"Първата панацея за лошо управлявана страна е валутната инфлация, втората е война; и двамата носят временен просперитет, и двете носят окончателна гибел."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още