IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Иванов: Шистовата революция и танкерите с LNG промениха газовата карта на Европа

Цената на газа за декември ще се повиши с около 7,5%, сочат разчетите на КЕВР

12:32 | 29.11.23 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ
Снимка: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ

Шистовата революция и танкерите за втечнен газ (LNG) промениха газовата карта на Европа, коментира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по време на открито заседание в регулатора. Те дадоха възможност за рязко увеличение на алтернативните доставки от страни като САЩ и Австралия - "на другия край на света", до Европа и досегашните доставчици вече не могат да "командват" пазара, използвайки своите газопроводи.

Иванов беше категоричен, че сътресения за пазара няма. "Сътресения се получиха след една неочаквана за 21 век война", каза Иванов и допълни, че Европа се е оказала неочаквано устойчива и за няколко месеца е намалила зависимостта си от руския тръбен газ.

Цената на газа от 1 декември вероятно ще се повиши с малко под 7,5% спрямо нивата през ноември, прогнозира още председателят на КЕВР. В средата на ноември "Булгаргаз" подаде заявление за цена на газа през декември от 88,61 лева за мегаватчас, което е с малко под 8% по-скъпо спрямо ноември.

В момента цената на газа в сегмента "месец напред" на нидерландската борса TTF е 46 евро за мегаватчас, коментира търговският директор на "Булгаргаз" Веселин Синабов, който участва в заседанието.

Основните източници на газ за декември е договорът с Азербайджан, два доставчика на втечнен газ през гръцкия терминал "Ревитуса" и газът от Чирен. По време на кратък брифинг след заседанието Иванов коментира, че няма допълнителни договори и анекси за промяна в количествата и цената на газа от Азербайджан. Те са константни, като цената е обвързана с цената на петрола и се индексира на три месеца. В последните седмици се наблюдава успокояване и на петролните пазари след волатилността през лятото, причинена от ограничените добиви от ОПЕК+.

Газът в "Чирен" беше нагнетен през 2022 година при много по-висока цена (над 300 лева за мегаватчас). Количествата обаче са относително малки в микса за декември и това не оказва голямо влияние върху цената.

От началото на този месец има тенденция за намаляване на цената на газа на европейските пазари въпреки рязкото застудяване в цяла Европа, обясни още председателят на КЕВР. Причините за това са две - пълните газохранилища (средно над 90% от капацитета им), както и алтернативните трасета за доставките.

"Нищо екстремно не се случва с цената на природния газ", заяви и членът на комисията Александър Йорданов. Той отбеляза, че има нормални за сезона колебания, но цената на "Булгаргаз" е конкурентна и няма заплаха за енергийната сигурност на страната.

Йорданов също отчете разнообразяването на маршрутите. Един от тях е очакваният терминал за втечнен газ край Александруполис, който ще бъде пуснат в експлоатация на 1 март 2024 г.

КЕВР ще се произнесе окончателно за цената на газа за следващия месец на 1 декември след закрито заседание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 29.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

11
rate up comment 6 rate down comment 7
data
преди 5 месеца
До: Tikva007А не се сем да съм прогнозирал разпад на матушка ама и без моите прогнози на там са се запътили . Отбележи си че светлите им резултати за цъфтеж са в рубли , а курса въпреки тоталния валутен контрол си отича . Гледаха с надежда пазара на петрол ама нещо и той не върви в тяхна полза така че на източния фронт нищо хубо не се задава . Сега знам че ще почнеш че заради производството на пушкала икономиката цъфти ама ще си позволя да ти цитирам Хемингуей :
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 5
Tikva007
преди 5 месеца
До: data: Нищо, нищо - радвай им се на тези 0.4-0.5% - ти си по цифрите и по празните приказки. Не знам къде ще съм догодина по това време, че да ти припомня оптимизма. Нещо ми се въртят твои прогнози и за руската икономика от преди година - май предвиждаше пълен разпад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 5
Tikva007
преди 5 месеца
До: data: Аз се издържам от рента. Интересуват ме цените на имотите и наемите, а в Германия се заформя Армагедон. Има ли останали тъъпацци като Бойко и шутът му Дянков, които да кажат на българите, че това е далеч от нас и не ни засяга? Тези *промени в газовата карта* ще ни излязат къррвави през всичките отверстия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 7
data
преди 5 месеца
До: Tikva007това 0,3 - 0.5 рецесия ли му викаш ? :) :) Друго си е да следваш социалистическите повели кат Жан и да изтриеш едни 30 % кат 96-97 *** :) 2010 бехме на 5,5 %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 5
Tikva007
преди 5 месеца
До: data: Дали и какво ще преструктурира, или унищожи кризата в една перфектно структурирана досега икономика, няма да гадая. Колкото до санкциите, не помня да съм пял някакви псалми, но в Германия затварят огромни заводи, а други ги поддържат на системи. Цели клъстери от индустрията търсят път за изнасяне от там, защото плащат на скъпи анализатори, а те това съветват. Какво е в Русия, ми е през шпагата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 5
Tikva007
преди 5 месеца
До: data: Няма рецесия *според мен*. Има според тези, които я измерват и публикуват. Ако си чел линковете, щеше да знаеш колко е според Блумбърг, а те цитират МВФ. Същото и с това, как според теб се справя Германия, след като от миналата година тема No.1 в икономическите медии е пропадането на германската икономика, което дойде от цените на енергията. А за тях първо си постлаха дебело със зелен хайвер, а ги довършиха молекулите на свободата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 9
data
преди 5 месеца
До: Tikva007Колко голяма е рецесията според теб ? Защото според мен Германия се справя брилянтно . Минава с мека рецесия , удържа бюджета, инфлацията и безработицата. И то при наличието на много сериозен катаклизъм . Кризата неминуемо ще преструктурира икономиката на Германия но това може и да е за добро . Само не мога да разбера как тука пеете псалми за това как санкциите помагали на Русия да засили икономиката си а нещо ни ви чувам да говорите същото за Гемания въпреки че процеса е подобен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 5
Tikva007
преди 5 месеца
До: data: Какво друго, освен *брутални промени* са рецесията и бягството на бизнес за летящата до преди пет години икономика на Германия? Ти си рови из някакви числа и си цъкай меки изводи, а на къде отива Германия се вижда по-отвисоко. Тя и зелката Ташка фон Мюнхаузен, досущ като теб, събира гилзите из окопите и ежедневно докладва за громящи победи на украйна над Русия, но сериозните хора виждат други неща и тенденции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 5
Tikva007
преди 5 месеца
До: data: https://***.bloomberg.com/news/articles/2023-10-16/germany-s-year-of-frailty-is-seen-ending-in-double-dip-recessionТова вчера сигурно си го пропуснал тук, но такива статии вече са ежедневие по специализираните германски медии: https://***.investor.bg/a/447-analizi/385233-proizvodstvoto-na-gumi-v-germaniya-e-obhvanato-ot-kriza-zaradi-evtiniya-vnos-ot-aziya
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 10
data
преди 5 месеца
До: Tikva007Мога ли да те помоля за някакви числови измерения на "бруталните промени" Да ти помогна - няма нито един икономически показател който да потвърждава твърденията ти . Германия минава през нека рецесия към момента и нищо драматично не се случва - нито расте безработицата, нито инфлацията така че успокой топката и не бъркай реалността с желанията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още