IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" очаква поскъпване на газа с 8% от 1 декември

През този месец ще има добив от газохранилището в Чирен, сочи ценовото заявление на дружеството до КЕВР

12:32 | 21.11.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

"Булгаргаз" е подал заявление за повишение на цената на природния газ от 7,9% от 1 декември, показва справка на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Според изчисленията на дружеството от началото на следващия месец цената на газа без цените за достъп, пренос, акциз и ДДС трябва да бъде 88,61 лева за мегаватчас. На 1 ноември природният газ поскъпна рязко с повече от 30% до 82,12 лева за мегаватчас, след нестабилността на европейските пазари.

От началото на ноември търговията на нидерландската борса TTF, която е референтна за повечето газови договори в Европа, се успокои и цената трайно остава под нивото от 50 евро за мегаватчас. Статистиката показва пик на 9 ноември, когато цената на газа достигна 48,12 евро за мегаватчас. В понеделник (20 ноември) сесията затвори на ниво от 45,82 евро за мегаватчас.

В заявлението на "Булгаргаз" е отбелязано, че през следващия месец ще има доставки от три източника - газът от Азербайджан по дългосрочния договор, както и втечнен газ от гръцките търговци DEPA и Mytilineos, както и е предвиден добив от газохранилището край Чирен.

Слотът на терминала в Гърция за доставката с Mytilineos е договорен след участие в търговете за разпределение на капацитет през 2022 година, уточняват още от компанията. Гръцката компания е предложила да управлява от името и за сметка на "Булгаргаз" доставката на терминала в Ревитуса като осигури равномерни доставки на втечнен газ на дневна база без допълнителни разходи на компанията.

Разходите за пренос на газа през газовата връзка IGB, откъдето минава газа от Азербайджан, са в размер на 2,83 млн. лева за декември, които също влизат в ценообразуването. 

Ценовото заявление е внесено в деловодството на КЕВР на 14 ноември. Работна група на регулатора в момента изготвя доклад по него, който след това ще бъде разгледан на открито заседание. Крайното заявление и решението на КЕВР за цената на природния газ през декември ще станат ясни на 1 декември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 21.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 5 месеца
То затова е важно да започнем собствен добив. Доколкото съм чела можем да се подсигурим с количества газ за години напред. В крайна сметка живеем в 21 век и трябва да вървим към по-екологични горива. Със сигурност природния газ е по-добрият вариант от нефта и въглищата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 9
zelka007
преди 5 месеца
До: Alex Silver ... ах гнъссс долна изззрожденска гнuда ... в момента борсовите цени на газът са : унгарско 45 евра за МВтч , българско - 40 евра за МВтч , гръцко - 42 евра за МВтч ... имам един познат с прелестен лаффф за деебита кат теб : да ти дам на устата !! с целото прозззташко хилене , което се носи след него ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 10
Alex Silver
преди 5 месеца
Страхотно. В Сърбия газът е $44 за MWh, в Унгария $68 за MWh, в Гърция $86 за MWh, в България $156 за MWh, а всички купуват газ от Газпром Експорт. #КОЙ прибира разликата? Отговор с понижена трудност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още