IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газът поскъпва с 36% от 1 ноември

Доставките от Азербайджан покриват почти 36% от заявеното потребление през ноември

17:37 | 01.11.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на природния газ се повишава с 36% от 1 ноември до 82,12 лева за мегаватчас, става ясно от съобщение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това е цената, по която "Булгаргаз" ще продава суровината на крайните клиенти и топлофикациите, но без разходите за акциз, разпределение и ДДС.

От КЕВР посочват на базата на внесеното от газовата компания заявление, че през ноември нужните количества газ се осигуряват от четири източника  - тръбен газ от Азербайджан, както и три договора за внос на втечнен газ. Газът от Азербайджан вече покрива около 36% от потреблението на фона на нарасналите нужди от природен газ в есенния сезон. В летните месеци делът му беше по-голям, което благоприятстваше и по-ниска цена на микса.

По време на открито заседание преди няколко дни от "Булгаргаз" коментираха, че ще има съществено увеличение на цената на природния газ заради няколко фактора. Водещ е ръстът на цената на нидерландската борса TTF, където цената на природния газ в сегмента "Ден напред" вече е около 50 евро за мегаватчас. Средната цена за ноември е 54 евро, допълват от компанията в актуализираната си справка за пазара. Цената на борсата е реферираща за повечето газови договори в Европа.

Освен това един от доставчиците, предложил много изгодна цена за октомври, сега е съобщил, че ще достави газ на долната граница на договореното, което налага "Булгаргаз" спешно да намери алтернатива, за да покрие заявените нужди, обясниха още от компанията.

От газовото дружество отказаха да се ангажират с прогнози каква ще бъде цената на природния газ за новия месец, но очакваха да е с около 15% под средната цена на TTF.

"Независимо че през зимните месеци доставяният от Азербайджан газ намалява като относителен дял в общите количества, той остава благоприятен фактор за България, тъй като неговата цена не е обвързана с цените на международните газовите пазари", каза по време на откритото заседание на КЕВР преди дни председателят на институцията Иван Иванов. Газът от Азербайджан обаче е обвързан с движението на цената на петрола, макар и с известно забавяне.

Цената на петрола тръгна нагоре в последните два месеца, след като Саудитска Арабия и Русия ограничиха добива, а в началото на октомври "Хамас" извърши серия от атаки срещу Израел. Опасенията на анализаторите са, че цената на петрола може да стигне до 100 долара за барел, ако конфликтът се разшири, макар че това би било само за кратко време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 01.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
ewxbawvfp
преди 6 месеца
Искате ли нови усещания в секса? Секс няколко часа подред, силна и дълга ерекция, ярки оргазми, много спеpма и доволно момиче. Сега е възможно и безопасно на всяка възраст! Този артикул вече е в разпродажба -----> https://s4.lv/xbio
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 6 месеца
До: andy ... възроденчетата отивайте да се лежите под тръбита на турецки паток ... от там идело топлинка , решетников е разпоредил на мутрофанова да ви пълни по една газена ламммбичка на седмица , като заслужили плювaлници по ЕС и България ... а паметника го бишкаме !! що си раздигнахте шатрите и туристическите столчета ?! с фадромата първо щех да минем през вас и после да гътна паметника ... ама нещо се разнесохте ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
andy
преди 6 месеца
Тука има, тука нема! Що стана с йовтините фащисани rъзoви изпарения бе другари rъзoвици? Ще търсим ли на припек зимъска да се сгреем? ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още