IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се значително поскъпване на природния газ от ноември

Влияние оказват външни фактори, коментираха по време на заседание в КЕВР

11:33 | 26.10.23 г. 8
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Цената на природния газ в България от ноември ще бъде съществено по-висока от предходния месец октомври, стана ясно по време на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

От "Булгаргаз" отказаха да се ангажират с конкретни цифри, но уточниха след заседанието, че цената към днешна дата ще бъде с около 15% под нивото на индекса на нидерландската борса TTF. В момента търговията там се извършва на ниво от 51 евро за мегаватчас.

Цената на природния газ в България за октомври е 60 лева за мегаватчас, а на 11 октомври "Булгаргаз" внесе предложение за повишаване на цената от 1 ноември с малко над 11% до 67,27 лева за мегаватчас.

Ако обстоятелствата на пазара се запазят, повишението на цената на природния газ ще бъде съществено - вероятно дори и с повече от 20 на сто, сочат изчисленията.

По време на заседанието Веселин Синабов, член на Съвета на директорите на "Булгаргаз", коментира, че причината за повишението е ситуацията на световните пазари, от една страна, а от друга - това, че един от доставчиците с атрактивни цени ще достави газ на долното ниво на договорените количества, което ще наложи покупката на газ от алтернативен доставчик, но на по-висока цена, за да бъдат осигурени доставките.

Председателят на КЕВР Иван Иванов отбеляза и сезонния фактор - макар и по-мека, есента оказва влияние върху потреблението на газ.

Благодарение на сключените договори за доставка "Булгаргаз" успя да свали съществено цената на природния газ спрямо миналия ноември, коментира още той. От 1 септември до края на октомври цената на газа на TTF се повиши с над 45%, посочи Иванов. 

Той отбеляза още, че освен газа от Азербайджан, всички останали доставчици са обвързани с индекса на TTF. Делът на азербайджанския газ в микса ще намалява, защото потреблението ще расте, което означава, че влиянието на този по-евтин газ върху цената ще бъде по-ограничено през зимните месеци.

Председателят на КЕВР отчете още и външните фактори, върху които не може да бъде оказано влияние - войната в Украйна и ескалацията на напрежението в Близкия изток.

Припомняме, че намалените доставки от страна на ОПЕК+, както и конфликтът в Израел доведоха цената на петрола на ниво над 90 долара за барел. Това също ще е фактор за цената на газа у нас през следващите месеци, защото газът от Азербайджан е обвързан с петролните пазари, макар и промяната да се отразява с няколко месеца закъснение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 26.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 6 месеца
еми то никой не иска газът да е скъп, но в крайна сметка имаме войни, кризи, глобални промлеми, които влияят и все пак на фона на всичко това е доста ок и приемлива цената!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 16
zelka007
преди 6 месеца
До: Tikva007 ... мухахаха ... суетното политкомисарче с меката китка си плющи плюсчета ... смехорино !! де са 500 евра за илядо в зимен месец , де са 3000 евра за илядо посред лято от най-сигурният и мирен газодоставчик в галактиката ?! кой и в какво се опитваш да убедиш ?! да си го горят на факелчета по остатъците от тръбите !! блатните крадци на санитарен фаянс и перални ... сбъркано племе ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 20
khao
преди 6 месеца
До: Tikva007 което ще е два пъти по евтино от същото време миналата година, при все че има и висока инфлация!.... та да си дойдем на думата, пожълтяха листата и руските копейки и малоооумници пак започнаха да ни плашат със студ и глад като миналата година... :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 9
Tikva007
преди 6 месеца
Дойде Сезонът и е време да си дойдем на думата. Лятното иху-аху с пълните хранилища, успешното елиминиране на Русия и пращящата от ВЕИ енергетика ще позатихне този и другия месец, а след Коледа ще се ориентира към пълен фейд-аут, когато дори местният трролл - електрозелка и аеросемкаджия Търчилъжи ще спре да ни праща на сайта на ЕСО. Но нищо фатално - ще трябва малко гьонсуратлък за 4-5 месеца и празничният енерго-жабокрек пак ще се завърне с първите пролетни лъчи на слънцето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още