IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" очаква поскъпване на газа с над 11% от 1 ноември

Търговията на TTF започна да се успокоява и цената на газа отново тръгна надолу

17:27 | 11.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Цената на природния газ ще се повиши с малко над 11% до 67,27 лева за мегаватчас от 1 ноември, сочат предварителните разчети на "Булгаргаз". Според законовите изисквания компанията внесе ценово заявление в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), което съдържа прогнозната цена на суровината, но на базата на ситуацията в първите дни на октомври.

На 1 ноември "Булгаргаз" ще внесе коригираното си искане, в което ще бъдат включени всички обстоятелства от текущия месец. На 1 октомври КЕВР утвърди цена от 60,41 лева за мегаватчас, което е с почти 5% по-евтино спрямо септември.

Сега обаче търговията на нидерландската борса TTF се изнерви на фона на войната в Израел, течовете по Balticconnector, свързващ Финландия и Естония, както и заради предстояща стачка в съоръженията за втечнен газ в Австралия. Европа не получава газ от там, но опасенията на търговците са, че тя ще създаде липса на основния австралийски пазар - Азия, и ще привлече доставки, предварително насочени към Европа.

Газът поскъпна до почти 50 евро за мегаватчас с доставка през ноември, или с почти 30% спрямо края на миналата седмица. В ранния следобед днес (11 октомври) обаче цената тръгна отново надолу - до малко над 47 евро за мегаватчас. Влияние оказват прогнозите за мека зима и през тази година.

КЕВР ще се произнесе за цената на газа на 1 ноември, а преди това процедурата предвижда открито заседание в регулатора, на което от "Булгаргаз" ще обяснят мотивите за предложението си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 11.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още