IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Расте вероятността от мека зима в голяма част от Европа

Възможно е голяма част от Северна, Централна и Южна Европа да регистрира значително повече валежи от средното ниво между декември и февруари

08:20 | 11.10.23 г. 2
Минувачи в Нюрмберг. Снимка: Bloomberg LP
Минувачи в Нюрмберг. Снимка: Bloomberg LP

Расте вероятността Европа да преживее значително по-топла зима от обикновено, а това може да намали търсенето на горива за отопление, пише Bloomberg.

Генерирани данни от Европейската служба за климатични промени „Коперник“ показват минимум 50% вероятност цяла Европа да преживее температури доста над средните между декември и февруари. Страните в ЕС и извън съюза имат 60-70% вероятност да надхвърлят средните исторически температури от последните три десетилетия.

Във вторник учените от „Коперник“ актуализираха сезонната си прогноза, използвана от фермери, застрахователни компании и компании за комунални услуги с цел да се приспособят към затоплящата се планета. Необичайно високите температури може да потиснат цените на природния газ с наближаването на зимата и да осигурят известно икономическо облекчение за европейците. Нашествието на Русия в Украйна тласна цените до рекордни върхове миналата година, допринасяйки за кризата с разходите за живот, с която Старият континент продължава да се бори.

Прогнози за зимата през септември и през октомври. Карта: Bloomberg LP Прогнози за зимата през септември и през октомври. Карта: Bloomberg LP

Прогнозата следва предупреждение от Международната агенция за енергия (МАЕ), че мразовито време може да породи колебания в цените на затегнатия газов пазар. Газохранилищата в Европа са почти пълни много по-рано от планираното, но „това не е гаранция за стабилни цени през целия сезон“, съобщи агенцията в пазарен доклад, публикуван във вторник. „Рискът от волатилност на цените, особено в случай на студена зима, е причина за безпокойство“, допълни тя.

Програмата „Коперник“ използва милиарди измервания от сателити, кораби, самолети и метеорологични станции в цял свят за месечните и сезонните си прогнози. Заедно с Европейската космическа агенция „Коперник“ играе централна роля в усилията на ЕС за 16 млрд. евро да изпревари климатичните промени чрез точно прогнозиране. Тя вече е най-големият доставчик на климатични данни в света.

Данните сочат още, че в голяма част от Северна, Централна и Южна Европа има вероятност между 40% и 50% за значително повече валежи между декември и февруари.

В САЩ североизточното и западното крайбрежие вероятно ще преживеят значително по-високи температури от обичайните. Във Флорида и югоизточните щати има вероятност между 60% и 70% за валежи много над средното равнище между декември и февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 11.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 21
zelka007
преди 6 месеца
ех какви времена бяха ... снегове , ледове , тръби пълни с газ , усмивки в кремля , ръкостискания , ходене по сватби ... а сега ?! гори факелче на портовая и осветява пътя на караблите с LNG , тръби нема , едни зелени водолазчета ги манипулираха с тротил , и еврогеююювете вместо да лазят по червеният килим си монтират термопомпи и вятърни турбини ... а женя диригента с 40 девственици на небето се весели ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още