IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът на директорите на "Газпром" не предложи изплащане на дивиденти

Компанията отчита продължаващ спад на печалбата и през 2023 година

09:44 | 20.12.23 г. 2
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Печалбата на "Газпром" през 2023 година ще бъде около 2,2 трлн. рубли (24,3 млрд. долара), съобщи председателят на Съвета на директорите на компанията Фамил Садигов след заседание на съвета. През 2022 година от компанията съобщиха, че печалбата се е свила с 40% до 3,6 трилиона рубли.

Съветът на директорите не прави предложение за изплащане на дивиденти.

Като цяло приходите от продажбата на природен газ през 2023 година са в размер на около 4 трлн. рубли, посочват още от "Газпром", а размерът на данъците и таксите, внесени в руската хазна, е 2,5 трлн. рубли.

"Газпром" не дава информация за добива на природен газ и доставките до основните пазари, каквато практика имаше допреди войната в Украйна. Данните се публикуваха два пъти в месеца, но от началото на 2023 година за доставките се съди по коментари на руски висши чиновници.

Според вицепремиера Александър Новак през 2022 година Русия е доставила 15 млрд. куб. метра природен газ за Китай и се очаква през тази година обемите да се увеличат до 22 млрд. куб. метра. В началото на ноември ръководителят на "Газпром" Алексей Милер коментира, че през тази година се очаква износът към Китай да се изравни с този за ЕС, което означава, че страните от общността ще купят по-малко от 30 млрд. куб. метра.

През 2021 година, тоест преди началото на пълномащабната война в Украйна, Русия достави малко над 185 млрд. куб. метра газ за Европа (вкл. и Турция), а добивът тогава беше най-високият за последните 13 години - 514,8 млрд. куб. метра.

Страните от ЕС не забраниха вноса на газ като част от санкционната политика срещу Москва, но "Газпром" започна да намалява доставките едностранно, включително и спирайки да продава на някои пазари, сред които България и Полша. Сега компанията се съсредоточава към източните пазари.

От публикациите в канала на "Газпром" в Telegram е видно, че през 2024 година инвестиционната програма ще бъде съкратена до 1,57 трилиона рубли спрямо 2 трилиона рубли през 2023 година. Приоритет е разширяването на газопровода "Силата на Сибир" и находища в Ямал и източната част на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 20.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 4
0pk
преди 4 месеца
До: karadjata те предсказват бъдещето - скоро ще е долар за рубла. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
karadjata
преди 4 месеца
Инвесторе прочитайте ги тези статии преди да ги публикувате. Какви са тия 4 трилиона долари приходи за 2023г???"Като цяло приходите от продажбата на природен газ през 2023 година са в размер на около 4 трлн. долара, посочват още от "Газпром""
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още