IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как украинските газохранилища спасиха ЕС от нова криза с цената на газа

Европейски компании нагнетиха над 2 млрд. куб. метра газ в Украйна и го използваха при първата студена вълна

11:28 | 02.01.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През декември страните от Европейския съюз (ЕС) бяха обхванати от първата по-сериозна студена вълна и обилни снеговалежи. Това обаче не се отрази сериозно на цената на природния газ на основната борса в общността - нидерландската TTF, и търговията се извършваше на нивата под 40 евро за мегаватчас. Нещо повече - в последния ден на 2023 година цената на газа достигна най-ниското си ниво за последните две години от малко над 32 евро за мегаватчас.

Причината за спокойствието на пазарите са пълните газохранилища в Европа. Нивото им е рекордно за това време на годината за последните пет години - 86,5% към 31 декември 2023 година, според данните на Gas Infrastructure Europe. Именно това води и до нетипичното за други години поевтиняване на газа през зимните месеци спрямо есента.

Според проучване на Financial Times причината страните от ЕС да успеят да запазят своите резерви от газ толкова дълго е Украйна. През есента няколко европейски компании нагнетиха газ в украинските газохранилища, тъй като европейските съоръжения бяха пълни до почти 100% от капацитета си.

Украинската "Укртрансгаз" предложи изгодни условия за съхранение на газа и около 10 млрд. куб. метра свободен капацитет, а цената на международните пазари беше на ниво около 30 евро за мегаватчас. По данни на компанията европейски търговци са съхранили малко повече от 2 млрд. куб. метра в Украйна през миналата година. По данни на Argus Media, цитирани от FT, именно тези количества са били използвани при първата студена вълна, което е съхранило и газа в европейските газохранилища.

Запазвайки високи резервите от газ, ЕС е намалил риска за нова газова криза и рязко поскъпване на газа през зимния период, коментират още анализаторите. По данни на Argus близо половината от газа, който получи Полша в средата на декември, е от украинските газохранилища. Доставки е имало още и към Молдова, Словакия и Унгария.

Тези заключения се потвърждават и от анализаторите от Rystad Energy. Благодарение на резервите от газ в ЕС цената на TTF е три пъти по-ниска спрямо декември 2022 година. ЕК постави за цел нивата на газа да не пада под 45% от капацитета на газохранилищата към 1 февруари 2024 година, но както вървят нещата тази зима, нивата ще бъдат доста по-високи.

Това означава, че газовият сектор в Европа е в много по-добро състояние, казва Николайн Бромендър, старши анализатор в Rystad Energy.

Германската E.On също е оптимист за най-големия газов пазар в Европа - Германия. Страната е в много по-добра ситуация спрямо месеците, когато Русия започна да намалява доставките на газ, посочва Ройтерс. Притеснения обаче носи напрежението в Близкия изток, тъй като основните доставки на втечнен газ са от този регион. Но подобна ескалация би разтърсила целия енергиен пазар - и петролен, и газов, допълват от E.On.

Украйна има огромни газохранилища - над 30 млрд. куб. метра, които се използваха активно, когато транзитът на руския природен газ минаваше основно през страната. Днес част от доставките на руския природен газ минават през "Турски поток", а като цяло количествата газ, които ЕС купува от "Газпром", вече са минимални - около 28-30 млрд. куб. метра през 2023 година спрямо над 170 млрд. куб. метра в годините преди пандемията от коронавируса и преди Русия да атакува Украйна.

Самата Украйна има планове да довърши зимата, без да купува газ - благодарение на собствения добив и резервите в газохранилища. Потреблението на газ в страната намаля с около 1/3 след началото на войната през февруари 2022 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 02.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още