IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски компании съхраняват газ за 1 млрд. евро в Украйна

"Нафтогаз" подобри съществено финансовото си състояние от началото на 2023 г.

11:17 | 01.11.23 г. 10
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейски компании съхраняват над 2,4 млрд. куб. метра газ на стойност около 1 млрд. евро в украинските газохранилища, съобщават от "Нафтогаз". През лятото държавната компания предложи около 1/3 от капацитета си за съхранение на газ на европейския бизнес при изгодни условия и офертата беше приета въпреки войната, която се води в Украйна, заради препълнените газохранилища в ЕС.

Европейските компании са се възползвали от предложението въпреки липсата на застраховка на риска. "Представете си какво може да стане, ако има допълнителни гаранции", коментира директорът на украинската компания Олексий Чернишов пред Financial Times. Той допълва, че от началото на годината има попадения върху 128 техни съоръжения, но газохранилищата не са сред тях.

Компанията има огромен потенциал за съхранение на газ - над 33 млрд. куб. метра, които бяха ползвани в годините, когато страната беше основен транзитьор на руския природен газ в Европа. Сега обаче тази роля отпада - "Нафтогаз" на няколко пъти потвърди, че в края на 2024 г. няма да продължи договора за транзит с "Газпром".

Този договор беше един от малкото, за които се разбраха президентите Володимир Зеленски и Владимир Путин по време на единствената им официална среща на живо през 2019 г.

Газохранилищата, които предлага "Нафтогаз" на европейските компании, се намират в западната част на страната - в близост до полската граница, далеч от военните действия. Според експерти газохранилищата са на голяма дълбочина и трудно могат да бъдат засегнати при ракетен удар. Опасност обаче представляват обстрелите на газопроводи и друга инфраструктура.

По данни на Gas Infrastructure Europe (GIE) към 31 октомври в газохранилищата на ЕС се съхраняват към 1130 тераватчаса приророден газ (малко над 100 млрд. куб. метра), което е над 99% от капацитета на съоръженията. Газохранилищата на Украйна са пълни до 40% от капацитета си към началото на отоплителния сезон в страната, но заради благоприятните метеорологичните условия продължава да се нагнетява газ. В съоръженията има към 15 млрд. куб. метра.

През тази зима в "Нафтогаз" имат амбицията да се справят със собствен добив на газбез да се налага да купуват от трети страни. От 2015 г. Украйна не купува природен газ от "Газпром", а от своите съседи в ЕС, и на критиките, че дори така все пак купува руски газ, отговаря, че купува европейски микс, в който руският газ е под половината.

Последните финансови отчети показват съществено стабилизиране на финансовото състояние на "Нафтогаз". За първото полугодие е реализирана печалба от 6,6 млрд. гривни (182,1 млн. долара), спрямо 53 млрд. гривни загуба за същия период на миналата година. От компанията уточняват, че значително са подобрили събираемостта на задълженията, което беше сериозен проблем в първите месеци на войната.

За полугодието "Нафтогаз" е внесла в украинския бюджет 48,4 млрд. гривни (1,33 млрд. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 01.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 12
zelka007
преди 5 месеца
До: Скъсана_Ушанка ... суетната тиква си цъка плюсчета , а пък на вразите минусчета ... завалията сигурно сънува велосипеди , мотоциклети , мостове и пр ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 13
zelka007
преди 5 месеца
До: Tikva007 ... нефел ... от повече от една година Украйна ВНАСЯ ФИЗИЧЕСКИ LNG от Полша !! тва коет върви през Украйна е % от потреблението им на година , украинците си активираха собствен добив ... рашибозука спря газчицата много отдавна ... Чехия внася по реверсивна връзка от Холандия основно LNG ... Германия увеличи капацитета през тръбите от Норвегия и Холандия , и достроява 4-ти LNG терминал ... рассийската газ гори на Портовая , а у нас стъпаловидно увеличаваме транзитните такси ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 3
0pk
преди 5 месеца
До: Скъсана_Ушанка трудно ти чувам бълбукането под повърността на гвната в който си се топнал. "Европейските компании са се възползвали от предложението въпреки липсата на застраховка на риска.", така ли на запад са решили въпроса с рисковете? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 4
Tikva007
преди 5 месеца
*От 2015 г. Украйна не купува природен газ от "Газпром", а от своите съседи в ЕС, и на критиките, че дори така все пак купува руски газ, отговаря, че купува европейски микс, в който руският газ е под половината.* - Даже хич! Германия и Чехия си харчат руския газ, който внасят през украйна, а на украйна специално й докарват американски LNG, за да не се изцапат хохлите с руски. Лани, в голямата енерго-паника, германци и чехи специално преработиха тръби и помпи за ривърс към украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 3
Tikva007
преди 5 месеца
*Европейски компании съхраняват над 2,4 млрд. куб. метра газ на стойност около 1 млрд. евро в украинските газохранилища, съобщават от "Нафтогаз".* - Че съхраняват - съхраняват. По-интересно е, с какъв произход е този газ? Обзалагам се на една рубла, че е американски LNG, разтоварван във Вилхемсхавен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 14
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
Я, тpoлът копейник, дето шляпа минусите през прокси, цъфна на смяна. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 18
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
До: 0pk Горкото лузърче-копейниче, пак ли фантазираш? Или си мислиш, че на запад не са се сетили за рисковете и ти сега откри топлата вода?! Любимата ти клoaка Мордор кремълски потъва все по-дълбоко в гавнaта, а ти с отворена устица поемай, поемай ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 9
0pk
преди 5 месеца
До: zelka007 брой си там номерата на родителите и не се занимавай с пробутване на измислици, щото накрая не само газохранилищата ше земе, ми и безграничните снаряди и ракети, с които да си попълни отдавна свършилите запаси. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 22
zelka007
преди 5 месеца
До: 0pk ... ако ще отмъщава , ще трябва да се (тук е онази цензурирана думичка дето родител 1 с родител 2) самостоятелно и публично ... :))) ... чуждите газохранилища с чужд газ не му трябват , щото туко виж украинците се сдобили с неограничено количество снаряди Excalibur и ракети с обсег не 150км а 500км ... а и някоя и друга фрегата с торпеда и противокорабни ракети ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 8
0pk
преди 5 месеца
И ся, ако П. реши да си отмъсти за патоците и бишне газохранилищата, ко прайм? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още