IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС посреща зимата с рекордни резерви от природен газ

Газохранилищата в общността са пълни до почти 98% от капацитета си

19:19 | 16.10.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Страните от ЕС са нагнетили рекордни количества природен газ, показва статистиката на Gas Infrastructure Europe (GIE) - към 14 октомври газохранилищата в общността са пълни до 97,9% от капацитета си. Това означава, че ЕС има на разположение към 105 млрд. куб. метра газ за зимата. Европейските търговци вече търсят алтернативни опции за съхранение на газа, за да се възползват максимално от разликата в цената сега и за зимните месеци. Една от опциите се оказа Украйна - страната има огромни газохранилища, разположени най-вече в западните части, тоест далеч от фронтовата линия. 

През 2022 година Киев започна да нагнетява газ едва в началото на септември, но сега газохранилищата са пълни до почти 40%. По данни на правителството в резерв са 15,5 млрд. куб. метра газ и 1,2 млн. тона въглища. В страната заявиха, че тази зима ще се опитат да изкарат на собствен добив и резервите, които са нагнетили.

Данните показват, че заради топлото време в началото на октомври нито една държава в момента не черпи от резервите си, а нагнетяването продължава. Данните за България са, че газохранилището "Чирен" е пълно до 97,2% от капацитета си.

След тежките месеци в началото на 2022 година Европейската комисия промени газовата директива и по регламент страните от ЕС трябва да имат поне 90% пълни газохранилища преди 1 октомври, тоест преди официалното начало на зимния сезон. През миналата зима общността посрещна зимата с над 90% пълни газохранилища (около 100 млрд. куб. метра), но пък тя беше необичайно мека и това остави много газ в резерв. Един от основните проблеми в случая е високата цена на газа, тъй като той беше нагнетен през есента на 2022 година, когато цените за кратко достигнаха рекордните 350 евро за мегаватчас.

Сега цената е в пъти по-ниска - заради геополитическата нестабилност в Близкия изток и взрив на газопровод в Балтийско море, цената на газа в петък (13 октомври) се повиши до 54 евро на мегаватчас. От началото на октомври доставките поскъпнаха с 37%.

Рекордните резерви обаче повлияха на търговията и в ранния следобед на 16 октомври цената на газа вече е с 10% по-ниска до малко под 49 евро за мегаватчас.

Енергийната и газова криза в края на 2021 година и през по-голямата част от 2022 година сви потреблението на газ в Европа. Много компании преминаха на по-евтини алтернативи, а някои затвориха производството в очакване на по-добри времена. По данни на Bruegel обаче през втората половина на 2023 година има признаци за увеличаване на търсенето - през цялата 2022 година потреблението беше с 35% по-ниско от средното за 2019 - 2021 година, докато през втората половина на 2023 година вече е с 19% по-ниско. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 16.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 6 месеца
заработиха доста нови терминали за LNG , сключват се договори за доставка ... нормализиране на доставките , тръби почти не останаха . скоро и съществуващите ще отпаднат поради икономическа неизгода ... както светят рашибозуците с газово факелче на портовая , ще светнат и в анапа ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още