IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Конфликтът в Близкия изток може да подхрани нестабилност на цената на газа

Агенцията отбеляза "необичайно широката гама от несигурност" в прогнозите си за тази година

22:34 | 26.01.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Международната агенция за енергия (МАЕ) предупреди, че волатилните цени на газа тази година с конфликта в Близкия изток и Украйна създава „необичайно широка гама от несигурност“ в прогнозите ѝ, пише Financial Times.

Агенцията отбелязва в тримесечния си доклад, публикуван в петък, че геополитически проблеми като войната в Украйна и завишеното напрежение в Близкия изток, нарушените доставки и възможното забавяне в заводи за втечнен природен газ „съставляват рискове за понижаване на сегашните перспективи, което може да подхрани волатилност на цените на горивата през 2024 г.“.

Предупреждението беше отправено в момент, когато газовият пазар се радва на период на относително спокойствие в началото на тази година.

Въпреки периодичните застудянавия и нарушаване на доставките на втечнен природен газ (LNG), породено от нападенията на хутите срещу кораби в Червено море, широките наличности от газ в газохранилищата в ЕС тласнаха бенчмарковите цени в Европа до най-ниското им ниво от шест месеца насам тази седмица. Газохранилищата в съюза са пълни до 73% от капацитета им, доста над средното равнище през предходните пет години.

Но „ескалацията на регионалните конфликти, която започна с войната между Израел и „Хамас“ през октомври 2023 г., може значително да се отрази на потоците от втечнен природен газ в Близкия изток“, отбелязва МАЕ.

Катар, който съставлява една пета от глобалните доставки на LNG, и Обединените арабски емирства пренасят своя втечнен природен газ през Ормузкия проток и „следователно всяко нарушаване на транспорта по този маршрут може да има значителни последици за световните LNG пазари“, отбелязва МАЕ.

Всички тези доставки от Катар за Европа след това обикновено преминават през Червено море и Суецкия канал, но през последно време четири товара, предназначени за Европа, бяха отклонени към по-дългия маршрут край нос Добра надежда, сочат данни на компанията Kpler.

Пренасочването удължава пътуването с десет дни на товари от Катар за Европа. Нито един превозвач на LNG не е преминал през Суецкия канал от 16 януари насам, съобщава компанията.

Но МАЕ отбелязва също, че „големите наличности наред с подобряването на перспективите пред предлагането носят известно успокоение на газовите пазари за 2024 г.“, като се очаква глобалното търсене да нарасне с 2,5%, или 100 млрд. куб. м. Това е над ръста от 0,5% през 2023 г.

Агенцията отбелязва също, че търсенето на газ в европейските страни от ОИСР е намаляло със 7% през миналата година до най-ниското си ниво от 1995 г. насам. Енергийният сектор е съставлявал 75% от намаляването на търсенето, тъй като по-ниското потребление на ток, продължаващото разрастване на възобновяемите енергийни източници и подобряването на наличностите от ядрена енергия понижават необходимостта от генериране на енергия чрез горене на газ.

Очаква се търсенето в Европа да нарасне с 3% тази година, но все пак ще бъде с 20% под нивата си преди енергийната криза през 2021 г., допълва МАЕ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 26.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още