IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Covid-възстановяването приключи и ръстът в търсенето на петрол се забавя

Износът на руски петрол се увеличава през декември, но приходите за Москва намаляват

19:37 | 18.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Възстановяването на световната икономика след пандемията от коронавируса приключи и търсенето на петрол забавя ръста си през 2024 година, сочи прогнозата на Международната агенция за енергетика (МАЕ).

Изчисленията показват, че през тази година търсенето на петрол ще се увеличи с 1,2 млн. барела на ден, което е наполовина под 2,3 млн. барела дневно през 2023 година. Една от основните причини е електрификацията на транспорта, както и очакваните забавяния на икономическото развитие в световен мащаб, коментират от МАЕ.

В същото време доставките ще се увеличават с 1,5 млн. барела на ден до рекордните 103,5 млн. барела на ден заради увеличените добиви в САЩ, Бразилия, Гвиана и Канада, тоест страните извън ОПЕК+. Очакванията са, че добивите в петролната организация пък ще останат като цяло на нивото от 2023 година, като едва ли ще има допълнителни доброволни ограничения.

През четвъртото тримесечие на 2023 година търсенето на петрол се повишава с едва 1,7 млн. барела дневно, спрямо 3,2 млн. барела на ден през второто и третото тримесечие на годината.

Русия увеличава износа си на петрол през декември с 500 хил. барела до деветмесечен връх от 7,8 млн. барела на ден, но в същото време цената на руския петрол падна на фона на затегнатия контрол върху изпълнението на мерките на Запада, както и заради ситуацията на пазарите като цяло. Така приходите от търговия с петрол на Русия намаляха до шестмесечно дъно - 14,4 млрд. долара, изчислява още МАЕ.

По данни на Министерството на финансите на Русия цената на петрола сорт "Уралс" намалява до малко над 64 долара за барел през декември 2023 година след пика от малко над 83 долара за барел, записан през септември. Средната цена за цялата 2023 година е почти 63 долара за барел, отчитат още от ведомството.

Напрежението в Червено море повиши цената на петрола, но търговията остава под нивото от 80 долара за сорта "Брент" и 75 долара за американския лек суров петрол WTI. В началото на 2024 година пазарите са под влияние и на случващото се в Близкия изток след атаките на САЩ и Великобритания по бази на хутите в Йемен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 18.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още