IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарният дял на ОПЕК+ пада до рекордно дъно

Приходите от продажабата на руски петрол намаляват със 17% през ноември, сочат данни на МАЕ

20:20 | 14.12.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Делът на ОПЕК+ на петролните пазари е напът да достигне 51% през 2023 година, което е рекордно дъно от създаването на организацията през 2016 година, пише в месечния си "петролен" доклад Международната агенция за енергетика (МАЕ). През последните месеци организацията започна да намалява добивите в опит да повиши цените, но това имаше само временен ефект. В момента търговията е подвластна на "мечите " настроения, породени от опасенията за търсенето в световен мащаб и американският сорт WTI се търгува на цена около 70 долара за барел, а сортът "Брент" - около 75 долара за барел.

Рекордните добиви на страните извън ОПЕК+ доведоха до успокояване на търговията и в края на ноември и началото на декември цената на двата водещи сортове петрол на пазара намалява с около 25 долара за барел спрямо пиковете през септември. САЩ подобряват значително ефективността и производителността на сондажите си за шистов петрол и записват рекордни добиви през последните месеци.

Свитите добиви на Саудитска Арабия се компенсират от увеличеното производство от Иран, което достигна петгодишен пик, сочат още данните на МАЕ.

От агенцията прогнозират, че през 2023 година ръстът на търсенето на петрол ще бъде в рамките на ,2,3 млн. барела до 101,7 млн. барела на ден. Но през последното тримесечие има спад заради влошените макроикономически показатели на световната икономика (основно в Европа) и той ще се пренесе и към началото на 2024 година.

Прогнозата на МАЕ е, че ръстът на търсенето на петрол през следващата година ще бъде в рамките на 1,1 млн. барела дневно. Това е с 130 хил. барела на ден повече от очакваното в предишните доклади на агенцията и се дължи основно на ниската цена на петрола и добивите в САЩ.

Сривът на цената на петрола на световните пазари доведе и до спад на цената на руския петрол. Сортът "Уралс" отново се върна на ниво под 60 долара за барел, сочат данните на МАЕ. Приходите от продажби се свиват със 17% до 15,2 млрд. долара през ноември, което е най-ниското ниво от юли 2023 година насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 14.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 0
zelka007
преди 4 месеца
всеки 6млн електрички трият по един милион барела от дневното търсене ... :))) ... скоро скандалите в опеците+ кой колко да помпи ще станат ежедневие ... а те първа се задават електрическите камиони и ванове ... хубавото предстои ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още