IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Извади ли ОПЕК+ последния си коз с новото ограничаване на добива?

Доброволният характер на съкращенията повдига доста въпросителни относно действията на картела

11:21 | 01.12.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Новото ограничение на добивите на петрол, обявено от ОПЕК+, повдига няколко въпроса, чиито отговори едва ли са приятни за членовете на картела, пише в коментар енергийният редактор на Ройтерс Клайд Ръсел. На първо място съкращението на добивите с 2,2 млн. барела на ден от началото на 2024 година слага край на коментарите, че търсенето на петрол ще бъде силно през следващите месеци.

На второ място това действие повдига въпроса дали това е последното действие, което може да предприеме ОПЕК+, ако цената на петрола продължава да остава ниска.

По време на срещата си на 30 ноември от организацията се съгласиха на доброволно намаляване на добивите с още 0,9 млн. барела на ден .Така, заедно с ограниченията от Саудитска Арабия и Русия в размер на 1,3 млн. барела, от началото на 2024 година организацията ще добива по 2,2 млн. барела на ден по-малко.

Пазарите обаче не се впечатлиха особено - след първоначалното поскъпване, днес (1 декември) цената на сорта "Брент" отново се върна до нивата от около 80 долара за барел. Според анализатори това е минималната цена на петрола, която устройва повечето членове на петролния картел.

Според Клайд Ръсел не е много сигурно и доколко ограниченията са "доброволни" и дали при това положение те действително ще бъдат изпълнени. Според него ограниченията, които предприе организацията от началото на 2023 година вече са в размер на 5 млн. барела на ден, което все повече поставя под въпрос прогнозите, включително и на Международната агенция за енергетика (МАЕ) за укрепване на търсенето на суровината в световен мащаб.

Анализаторът е категоричен, че в момента не е много ясно какво точно движи пазарите в дългосрочен план извън новинарските заглавия, които влияят само в краткосрочен план. Дали това са прогнозите за потреблението или нивата на добив, или пък количествата петрол на пазара.

Като цяло морските доставки на петрол бележат ръст  - до 41,9 млн. барела на ден за първите 11 месеца на годината, сочат данните на Kpler. За същия период на миналата година те бяха 40,1 млн. барела на ден. Наблюдава се "разумен" ръст в едни от най-големите петролни пазари - Китай (с 1,2 млн. барела до 11,3 млн. барела на ден) и Индия (с 0,46 млн. барела до 4,62 млн. барела на ден). В останалата част на Азия обаче, на която се базират очакванията за увеличено търсене, обаче растежът е слаб.

Изводът, който се налага, е че търсенето е по-слабо от очакваното, а страните извън ОПЕК+ успяват да покрият растежа, пише Клайд Ръсел. Според него фактът, че намаляването на добивите е на базата на "доброволното споразумение" също е много показателно относно възможността за последващи действия на петролния картел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 01.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
Tikva007
преди 5 месеца
Съвсем нормална практика - щом пазарът не иска една стока, сваляш я от рафта. От там нататък следват два варианта на развитие: 1. Пазарът забравя за тази стока и 2. Пазарът в един момент започва да крещи за тази стока, защото търсенето й е било изкуствено подтиснато. Когато имаш голямо търсене и дефицит на предлагане, цената гони рекорди. За сега световната икономика е в партер, потреблението е на дъното и е излишно да бъде заливана с ненужен петрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 13
Ironhorse
преди 5 месеца
Така ... според НСИ безработицата се е увеличила с 45 000 за периода 02 януари - 06 август 2023 г.На годишна база за първите три тримесечия новорегистрираните фирми са с 15 % спад, а банкрутиралите са около 10 % от новорегистрираните, като брой.И ако това е в България, смятайте какво е в САЩ и в другите държави-членки на ЕС.Ми Китай? Там безработицата е в огромни мащаби.Идва огромна безработица!Петролът, колкото и да се напъват от ОПЕК ще падне до 30-40 длара за барел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 10
valentino29
преди 5 месеца
Тия двамата от долу,май не им работят будилниците! : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 6
ddcraybfxksiji
преди 5 месеца
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България---->> http://mub.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 22
OHЯ
преди 5 месеца
Електрички ще сложат край на всякакво ОПЕК , и други подобни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 22
sosi
преди 5 месеца
САЩ държат на макс вече 8 седмици с по 13.2 милиона барела на ден. Ако вдигнат още с 2-3 милиона и всякакви ОПЕЦ-и ще се разпаднат. Защо изобщо Запада им продава своите стоки на пазарни цени, а тия правят с нас каквото си искат за да ни изнудват?https://***.eia.gov/dnav/pet/hist/LeafHandler.ashx?n=PET&s=WCRFPUS2&f=W
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още