IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2023 г. ще е рекордна за потреблението на петрол, но предстои рязко забавяне

Приходите на Русия от продажбата на петрол се увеличават с 2,5 млрд. долара до 15,3 млрд. долара през юли

17:16 | 11.08.23 г. 10
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През 2023 година потреблението на петрол ще се повиши с 2,2 млн. барела на ден до рекордните 102,2 млн. барела на ден, сочи месечният доклад на Международната агенция за енергетика (МАЕ). Около 70% от този ръст се пада на Китай и възстановяването на икономиката след премахването на ограниченията, свързани с коронавируса.

Но през 2024 година ръстът ще се забави съществено - до 1 млн. барела на ден. Причината за това е ускоряването на зеления преход, който е видим на много места по света и особено в Европа след началото на войната в Украйна, все по-широкото навлизане на електромобилите и стандартите за енергийна ефективност. Освен това и икономическото развитие ще се забави, след като бъде изчерпан потенциалът от отпадането на ограниченията след пандемията.

Очакванията са и че Китай също ще свие потреблението на петрол след 2024  година, а през 2028 година, когато се очаква да бъде пикът на световното потребление на петрол (105,7 млн. барела на ден) ръстът ще е едва 0,4 млн. барела на ден.

Преди това обаче пазарът ще трябва да се справи със ставащия по-очевиден недостиг на пазара след мерките на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (известни като ОПЕК+). Очакванията на МАЕ са, че добивите в страните извън организацията ще се увеличават, водени основно от САЩ, които ще запишат ръст от 1,9 млн. барела на ден. Общо дневните доставки през 2023 г. ще бъдат също рекордни - 101,5 млн. барела.

През юли на пазара се предлагат 100,9 млн. барела на ден, или с 0,91 млн. барела на ден повече от юни. Доставките от ОПЕК+ намаляват с 1,2 млн. барела до 50,7 млн. барела на ден, а на страните извън картела се увеличават с 0,31 млн. барела до 50,2 млн. барела на ден. От началото на годината ОПЕК+ намали добивите с повече от 2 млн. барела на ден, а страните извън него ги увеличиха с 1,6 млн. барела.

Износът на руски петрол през юли остава без изменение - 7,3 млн. барела на ден, макар да има понижение на добивите от 0,2 млн. барела. 80% от доставките са към Китай и Индия, където търсенето обаче се свива леко на месечна база. По-високите цени на петрола и намаляването на отстъпките увеличава приходите от продажбата на петрол - с 2,5 млрд. долара до 15,3 млрд. долара, което е с 27% по-малко спрямо юли 2022 г.

Ограничените добиви в ОПЕК+ и данните за намаляване на резервите от петрол в световен мащаб доведоха до ръст на цената на сорта Брент с 11 долара за барел, или с 14% до 86 долара за барел през юли. Норвежкият петрол  от Северно море поскъпна с 13% до 85 долара за барел, което е най-високата цена от април насам.

Цените на суровината останаха високи и в първите дни на август. От МАЕ прогнозират, че този месец може да бъде подобрен рекордът за потребление на петрол, отбелязан през юни - 103 млн. барела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 11.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 8 месеца
България , като вносител на 100 % от петрола и газа си е изключително заинтересована зеления преход да успее ! Не случайно страната ни е една водеща в преизпълняване на целите за зелена енергетика !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 8 месеца
До: evlogi, ем нормално, изправянето отмена време. Намериха нови клиенти, сега въпросът е да се увеличават смелчатите дето препродават смеси от рода на "балтийските". Ако хамериканците не измислят още някаква спънка, динамиката на развитие би трябвало да ти е ясна. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 3
zelka007
преди 8 месеца
м/у другото консумацията на петрол и рафинирани продукти върви надолу в ЕС и УСАто ... !! ... мерките за електрификация дават резултат . енергийна ефективност на всичко и навсякъде , и масово въвеждане на електрификация на транспорта , вече няма да говоря само за електрически автомобили , ами и за електрически кораби и самолети , камиони и строителни машини ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 4
zelka007
преди 8 месеца
колкото по-скъп е петролът , толкова по-добре за електричките и ВЕИ ... амин ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 3
Achtung
преди 8 месеца
Слуховете за смърта на петрола са силно преувеличени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 8
OHЯ
преди 8 месеца
Цял свят премахва зависимостта от петрол , само наШте pycopoби казват - такова животно нЕма :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 4
evlogi
преди 8 месеца
До: 0pkПо-високите цени на петрола и намаляването на отстъпките увеличава приходите от продажбата на петрол - с 2,5 млрд. долара до 15,3 млрд. долара, което е с 27% по-малко спрямо юли 2022 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 10
danchomentata
преди 8 месеца
Докато има ток принтерете ни са морат ни са потат и петроля ще е нагори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 16
0pk
преди 8 месеца
Е нали уж сичките упражнения до тук бяха, за да им намалеят на пустите руснаци приходите от петрол? Какво стана сега, и американските резерви издуaхме и цената се повиши, и приходите на Мордор скочиха. Как беше лафа - "Напънала се планината и родила мишка" :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 18
cyclop
преди 8 месеца
Да произвеждаш зеления хайвер също иска доста петролец. Тия коли-играчки на баткерии, вятърни мелници и слънчеви панели не никнат сами. Пък и да се изсекат милиони дървета, за да ссе насадят вятърни мелници и соларни паркове, пак ще иска гориво за резачките и за камионите дето ги изнасят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още