IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агенцията по енергетика очаква рязко забавяне на ръста на търсенето на петрол

Търсенето на суровината в световен мащаб ще нарасне с 6% между 2022 и 2028 г., но ще се увеличава по-слабо с всяка изминала година, прогнозира МАЕ

13:24 | 14.06.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Международната агенция по енергетика (МАЕ) очаква световното търсене на петрол да нараства по-бавно от преди. В средносрочния си пазарен доклад Oil 2023, публикуван в сряда (14 юни), тя приема, че годишният ръст на търсенето ще се свие от 2,4 млн. барела на ден през тази година до едва 400 хил. барела на ден през 2028 г.

Независимо от това крайният резултат е, че световното търсене на петрол ще се увеличи с 6% до 105,7 млн. барела на ден до 2028 г. Този ръст ще бъде стимулиран от азиатски страни като Индия, докато търсенето от страните от ОИСР всъщност ще намалее от 2024 г. нататък.

Според МАЕ, която е отделна структура на ОИСР, енергийната криза, предизвикана от войната на Русия срещу Украйна, е ускорила прехода към чисти енергийни технологии. „Преходът към икономика, използваща чиста енергия, набира скорост и пикът на световното търсене на петрол се вижда преди края на това десетилетие", казва изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол, цитиран в прессъобщението.

Но дори и търсенето на петрол да намалее в някакъв момент, Кейсуке Садамори, директор на отдел „Енергийни пазари и сигурност" на МАЕ, казва, че са необходими „допълнителни политики и промени в поведението", за да се постигне целта на агенцията за нетни нулеви емисии до 2050 г. Особено в областта на авиацията и нефтохимията търсенето на петрол ще остане стабилно. Освен това потреблението в  нововъзникващите и развиващите се страни ще се увеличи, пояснява той. 

МАЕ приема, че през прогнозния период световните пазари на петрол ще бъдат снабдявани в достатъчна степен, т.е. няма да има дефицит. Според прогнозите инвестициите в добива на нефт и газ се очаква да нараснат с 11% на годишна база до 528 млрд. евро през 2023 г. - най-високият обем от 2015 г. Въпреки че разширяването на производствените мощности ще намалее от средно 1,9 млн. барела на ден до 300 хил. барела на ден до 2028 г., то все пак ще бъде в съответствие с прогнозирания ръст на търсенето. 

Близкият изток ще печели пазарен дял

Въпреки че в миналото анализаторите са изразявали загриженост, че в производството в САЩ се инвестира твърде малко, именно щатите ще допринесат най-много за запазване на ръста на предлагането в средносрочен план, казва Торил Босони, ръководител на отдел „Петролна индустрия и пазари" на МАЕ.

Независимо от това, тъй като предлагането в САЩ нараства по-бавно, производителите от Близкия изток, начело със Саудитска Арабия, Ирак и Обединените арабски емирства, ще заемат по-голям пазарен дял. Техният дял в световното производство на петрол ще нарасне от 30 на 32% през 2028 г.

Според МАЕ руският производствен капацитет ще намалее. В краткосрочен план това е свързано със санкциите, които ограничиха възможностите за износ на страната. Но оттеглянето на западните компании от Русия може да забави ръста на капацитетите и в по-дългосрочен план, тъй като проектите се забавят поради липса на технологии и оборудване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 14.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 10 месеца
хихи ... чекай да зарадвам антиваксърчетата-газовици , вижте спад на годишна база на продажбата на горива в Норвегия ... търсела се нафффтата и тунджарта , а ... ?! ... скоро и в целият ЕС , УСА и Поднебесната ще е така ... https://***.ssb.no/en/energi-og-industri/olje-og-gass/statistikk/sal-av-petroleumsprodukt
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още