IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще изведат ли петрола над 100 долара за барел Саудитска Арабия, Русия и икономиката на Китай?

Изправени ли сме пред най-големия недостиг на петрол от десетилетия насам, коментира финансовият анализатор Николай Шуманов

20:30 | 14.09.23 г. 3

В момента предлагането на петрол движи цената на световните пазари. Намалените доставки от Саудитска Арабия може да засилят опасенията от рецесия и повишаване на инфлацията в световен мащаб, което би принудило централните банки да запазят или увеличат лихвените проценти с цел справяне с инфлацията, но този подход може да доведе и до рецесия. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria финансовият анализатор Николай Шуманов след като цената на петрола достигна десетмесечен връх.

„Днес петролът сорт WTI достигна 89 долара за барел, като това покачване е опасение за редица сектори, както и фактор за евентуална бъдеща рецесия, посочи той и допълни, че очаква цените на петрола да се задържат, поне на тези нива, ако не и да станат по-високи. – В бъдеще очакваме по-високи цени, отколкото сме свикнали.“

Николай Шуманов смята, че цена от 100 долара за барел би била изгодна за Саудитска Арабия, за финансиране на инфраструктурни проекти чрез износ на петрол, като се позова на последни данни и обясни, че така страната няма да изпълни квотата си.

Финансовият анализатор потвърди, че Русия разчита на високата цена на петрола, а не толкова на количествата износ, за да финансира нуждите си във войната в Украйна. „Властите там залагат на повишаване на износа към свои стари партньори като Индия и Китай и търсят нови партньори след санкциите от Запада, поясни той и е категоричен, че решенията на ОПЕК+ са политически, а не икономически.

Според него, ако възстановяването на китайската икономика след Covid бъде по-добро от очакваното, може да се наблюдава по-голямо повишение на цените на петрола, тъй като предлагането е на ниски нива, но търсеното ще се увеличи.

Шуманов отбеляза, че опустошителната буря в Либия, която затвори четири терминала за износ на петрол, заедно с военните действия в Африка ще се отразят на износа.

На въпрос кои са алтернативните пазари на петрол, с които може да се повиши износът, Шуманов заяви, че до преди няколко месеца това беше петролният резерв на САЩ, който сега е на рекордно ниски нива. „Съединените щати са по-склонни да купуват, по последни данни 70 долара на барел е цената, на която те започват да попълват техните петролни резерви“, съобщи анализаторът.

Той предположи, че е възможно около президентските избори в САЩ да бъде отворен резервът с цел намаляване на цената на петрола, тъй като високата цена в момента не би помогнала на сегашния президент Джо Байдън да постигне политическите си цели.

На въпроса дали сме изправени пред най-големия недостиг на петрол от десетилетия насам, Шуманов потвърди, че това вече е факт.

Колко ще бъде недостигът на петрол в края на годината според ОПЕК+? Увеличава ли се спредът между Brent и WTI? Притеснителна ли е вече цената на дизела? Кои сектори ще бъдат най-засегнати от увеличението на цените и кои фактори са определящи за цената на петрола в световен мащаб? С колко може да поскъпне петролът?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 14.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 14 rate down comment 8
OHЯ
преди 7 месеца
Високата цена на петрола ще затвърди тенденцията за електрическо бъдеще на транспорта . А от това ще страдат араби и мужици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 10
v_tin
преди 7 месеца
До: zelka007Забелязват се и повече горящи такива, да не говорим за фабриката за батерии в офенбах, там какво стана е мътна индия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 13
zelka007
преди 7 месеца
а по улиците на Европа и у нас се забелязват все повече транспортни ванчета на ток ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още