IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва на фона на прогнози за ограничено предлагане*

От МАЕ прогнозират дефицит на петрол в края на 2023 г. и излишък в началото на 2024г.

09:58 | 14.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът поскъпва в четвъртък, докато пазарите отново се фокусират върху прогнозите за по-затегнато предлагане през остатъка от 2023 г. и търсенето, което се очаква да остане стабилно и през следващата година, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поскъпват с 54 цента, или 0,59%, до 92,42 долара за барел, а цената на американския сорт West Texas Intermediate crude (WTI) се повишава с 55 цента, или 0,62%, до 89,07 долара за барел.

Опасенията за по-ограничени доставки стоят в основата на движението на цените, тъй като производителите се „придържат строго към ограничения добив“, коментира Приянка Сачдева, старши пазарен анализатор във Phillip Nova.

Удължаването на съкращенията на добива на Саудитска Арабия и Русия до края на 2023 г. сочат, че ще има сериозен дефицит на петролния пазар през четвъртото тримесечие, заявиха от Международната енергийна агенция (МАЕ) в сряда, която запази прогнозите си за растеж на търсенето през тази и следващата година.

Липсата на съкращения в началото на 2024 г. ще измести баланса към излишък, коментират от МАЕ, въпреки че добавя, че запасите ще бъдат изключително ниски.

Отделно, Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) запази прогнозите си за стабилен растеж на търсенето на петрол в световен мащаб през 2023 и 2024 г.

„Пазарът на петрол изглежда ще бъде затегнат през следващите две или три тримесечия, тъй като ограниченията в предлагането продължават на фона на силно търсене“, твърдят анализатори на ANZ Research.

„Очакваме оставащите геополитически рискове и несигурните икономически перспективи да накарат Саудитска Арабия да запази съкращенията си и през първото тримесечие на 2024 г.“, добавят анализаторите.

Цените и на двата бенчмарка на петролния пазар достигнаха десетмесечни върхове в сряда, преди данните да покажат изненадващ ръст на запасите от петрол и горива на САЩ, които засилиха опасенията на пазарите за търсенето.

Запасите от суровината в САЩ са се увеличили с 4 млн. барела миналата седмица, противно на очакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс, за спад от 1,9 млн. барела. Запасите от горива също са нараснали повече от очакваното, тъй като рафинериите са увеличили активността си.

На икономическия фронт последните данни за инфлацията в САЩ засилиха очакванията, че Федералният резерв няма да повиши лихвите на срещата си следващата седмица, а по-скоро ще избере пауза, подсилвайки надеждите за по-голямо търсене на петрол.

По-високите лихви увеличават разходите по заемите на компаниите и потребителите, а това от своя страна може да забави икономическия растеж и да намали търсенето на петрол.

*Цените са актуални към 9:35 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 14.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още