IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Базисната инфлация в САЩ се е ускорила през август, давайки шанс на Фед да повиши лихвите отново

Основният показател се е повишил с 0,3% през август спрямо юни, а общият е нараснал с 0,6%

17:30 | 13.09.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Базисната инфлация в САЩ се е ускорила повече от очакваното през август, оставяйки възможността за нови повишения на Федералния резерв отворена, пише Bloomberg.

Т. нар. основен индекс на потребителските цени, който изключва волатилните компоненти като храни и енергоносители, се е повишил с 0,3% през август спрямо юли, което е му първото забързване от шест месеца насам, сочат данни на Бюрото по трудова статистика на САЩ в сряда. На годишна база ускорението е с 4,3%, в синхрон с прогнозите, отбелязвайки най-малкото повишение на показателя от близо две години насам.

Базисната инфлация се ускорява за първи път от шест месеца насам. Графика: Bloomberg Базисната инфлация се ускорява за първи път от шест месеца насам. Графика: Bloomberg

Икономистите считат основния показател като по-добър от общия индекс на потребителските цени (CPI), който е нараснал с 0,6% спрямо предходния месец. Това е най-голямото му месечно увеличение от повече от година насам, като на годишна база общата инфлация също се е ускорила, с 3,7%, което се дължи на по-високите цени на енергията. Над половината от повишението при общия показател се дължи на цените на бензина.

Данните засилват опасенията, че инерцията, която икономиката отново набира, засилва ценовия натиск. Въпреки че ръководството на Фед става все по-оптимистично настроено за овладяване на инфлацията, без да се стига до рецесия, повторното ѝ ускорение може да го принуди да повиши лихвите още повече - с риск това да доведе до свиване на икономиката.

Докладът за инфлацията е един от последните сред поредицата от ключови икономически данни, които Фед ще разгледа преди срещата си следващата седмица, на която се очаква централните банкери да оставят лихвите на текущото им равнище. Гуверньорът Джером Пауъл заяви миналия месец, че лихвите ще останат високи известно време и може да се наложи да бъдат увеличени още повече, ако икономиката и инфлацията не успеят да се охладят.

За ускорението на общата инфлация са допринесли по-високите цени на наемите, застраховките на моторни превозни средства и цените на самолетните билети. Новите автомобили също са поскъпнали за първи път от пет месеца насам. Цените на употребяваните автомобили и билетите за концерти и кино са се понижили.

Бюджетите на повечето американски домакинства все още са под натиск. Цените на енергията са се повишили и особено тези на бензина, който е поскъпнал с над 10% през август. Цените на комуналните услуги също са се увеличили, а хранителните стоки са поскъпнали с най-бавния годишен темп от две години насам

Макар че инфлационните очаквания са останали стабилни, а пазарът на труда до голяма степен – устойчив, американците са станали все по-песимистично настроени по отношение на икономиката. Цените, особено на стоките от първа необходимост, все още са високи, принуждавайки много от хората да разчитат на кредитните си карти или спестявания, за да покриват разходите си. А предстоящото подновяване на плащанията по студентските заеми ще бъде още един товар за милиони кредитополучатели.

Компаниите също не са доволни от прогнозите за икономиката. Доклад от началото на седмицата показа, че делът на малките предприятия, които са повишили продажните цени, е нараснал през август за първи път от девет месеца насам. Все повече собственици са посочили инфлацията като най-големия си проблем.

Въпреки че американците най-накрая усещат, че увеличението на заплатите им изпреварва ръста на цените, разликата между тях е започнала да намалява. Коригираните спрямо инфлацията възнаграждения са се увеличили с 0,5% спрямо предходната година, а това е втори пореден месец, в който растежа на доходите се забавя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 13.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Dani_2077
преди 7 месеца
Не е толкова неочаквано. Явлението "устойчива инфлация" важи и за САЩ. Нещата няма да се оправят скоро, ако самите "американци" не разберат, че трябва да намалят това тяхно БЕЗУМНО потребление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още