IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Съкращенията на добива от ОПЕК+ ще затегнат петролния пазар в края на годината

Агенцията прогнозира, че търсенето в света ще нарасне с 2,2 млн. барела дневно през 2023 г., но ръстът ще се забави рязко до 1 млн. барела дневно през 2024 г.

16:26 | 13.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Съкращаването на добива на петрол, което Саудитска Арабия и Русия удължиха до края на 2023 г., ще означава значителен дефицит на пазара през четвъртото тримесечие, съобщи Международната агенция за енергия (МАЕ). Организацията до голяма степен запази очакванията си за ръста на търсенето тази и следващата година, предава Ройтерс.

ОПЕК и съюзниците ѝ, известни като ОПЕК+, започнаха да ограничават доставките през 2022 г., за да подкрепят пазара. Този месец бенчмаркът Брент премина границата от 90 долара за барел за първи път тази година, след като лидерите на ОПЕК+ Саудитска Арабия и Русия удължиха общите си съкращения от 1,3 млн. барела дневно до края на 2023 г.

Съкращенията на добива от страните членки на ОПЕК+ от над 2,5 млн. барела дневно от началото на годината до момента компенсират по-високите доставки от производители извън алианса, включително САЩ, Бразилия и все още подложения на санкции Иран, отбелязва агенцията.

„Но от септември нататък загубата на производство от ОПЕК+… ще доведе до значителен недостиг на предлагане през четвъртото тримесечие“, пише МАЕ в месечния си доклад за петролния пазар.

Въпреки това липсата на съкращения в началото на следващата година ще измести баланса към излишък, допълва агенцията и изтъква, че запасите ще бъдат на некомфортно ниски нива, повишавайки риска от нов ръст на волатилността в нестабилната икономическа среда.

"Хаотично" прогнозиране

Притесненията за по-широката икономика заради вялото възстановяване на Китай след пандемията са задълбочени от притесненията, че основните лихви в САЩ ще останат високи.

Въпреки това търсенето в най-големия вносител на петрол в света за момента „остава забележително незасегнато от забавянето на икономиката му“, посочва МАЕ.

„Китай е основното неизвестно. Всяко внезапно отслабване на индустриалната активност в Китай и на търсенето на петрол вероятно ще се разпространи в цял свят и ще създаде по-предизвикателен климат за страните с нововъзникваща икономика в Азия, Африка и Латинска Америка“, допълва агенцията.

Очакванията за търсенето и предлагането в света през тази и следващата година варират в зависимост от това кой прави прогнозите.

МАЕ и ОПЕК – в месечния му доклад от вторник, са оптимисти за търсенето от Китай през 2023 г., като оставиха очакванията си за търсенето в света тази и следващата година почти без промяна.

МАЕ счита, че през 2023 г. търсенето в света ще нарасне с 2,2 млн. барела дневно, докато ОПЕК предвижда ръст от 2,44 млн. барела дневно.

За 2024 г. контрастът е значителен. МАЕ очаква ръстът да се забави рязко до 1 млн. барела дневно, а ОПЕК до момента има по-оптимистични прогнози за 2,25 млн. барела дневно.

В същото време Агенцията за енергийна информация на САЩ прогнозира ръст на търсенето от 1,81 млн. барела дневно през 2023 г. и 1,36 млн. барела дневно догодина.

„Добре дошли в хаотичния свят на прогнозите“, каза Тамас Варга от компанията PVM.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 13.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още