IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доклад на ОПЕК очертава глобален недостиг на петрол от над 3 млн. барела на ден

Цените на петрола могат да преминат отново границата от 90 долара за барел през последното тримесечие

18:21 | 12.09.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Глобалните петролни пазари са изправени пред недостиг на доставки от повече от 3 млн. барела на ден през следващото тримесечие – потенциално най-големият дефицит от повече от десетилетие насам – тъй като Саудитска Арабия удължава периода на съкращенията на производството си, пише Bloomberg.

Последните данни, публикувани от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), показват защо свиването на доставките в Кралството, на фона на период на рекордно търсене, доведе до ръст на цените на петрола до над 90 долара за барел на борсата в Лондон. Миналата седмица Рияд обяви, че ще удължи допълнително намалението на добива от 1 млн. барела на ден до края на годината, въпреки че пазарите вече се затягат.

Световните петролни запаси, след като се изчерпаха рязко през това тримесечие, сега се очаква да се сблъскат с още по-рязък спад от приблизително 3,3 млн. барела на ден през следващите три месеца - прогнози, публикувани в доклад на ОПЕК.

Ако тази оценка се реализира може да доведе до най-голямото намаляване на запасите поне от 2007 г., изчислява Bloomberg, позовавайки се на цифри, публикувани от базирания във Виена секретариат на ОПЕК.

Ястребовата стратегия на Рияд, подпомогната от намаляването на износа от другия член на по-широкия алианс ОПЕК+, Русия, заплашва да доведе до генерира инфлационен натиск върху крехката световна икономика. Цените на дизела скочиха в Европа, докато американските авиокомпании предупреждават пътниците да се подготвят за повишени разходи за полети.

Подобно стечение може да се превърне в политически проблем за президента на САЩ Джо Байдън, който се подготвя за изборите догодина, като националните цени на бензина се доближават до чувствителния праг от 4 долара за галон (3,78 литра). Междувременно Белият дом заяви, че ходът на Саудитска Арабия не усложнява икономическите усилия.

Петролните доствки се свиват на глобалния пазар. Източник: ОПЕК Петролните доствки се свиват на глобалния пазар. Източник: ОПЕК

13-те членки на ОПЕК са изпомпвали средно 27,4 милиона барела на ден през това тримесечие до момента, или приблизително 1,8 млн. барела на ден по-малко, отколкото смятат, че са необходими на потребителите. Ако картелът запази производството непроменено, както лидерът на групата Саудитска Арабия сигнализира, че планира да направи, разликата между търсенето и предлагането ще се удвои през последните три месеца на годината. ОПЕК изчислява, че трябва да осигури 30,7 млн. барела на ден през четвъртото тримесечие, за да задоволи потреблението в глобален план.

Въпреки че представители на картела сигнализират, че целта им е да поддържат баланса на пазара, последните прогнози показват, че те възнамеряват  бързо да намалят запасите, които в развитите икономики изостават с около 114 млн. барела под средното ниво за периода 2015-2019 г.

Свиването на доставките отразява финансовите нужди в организацията.

Саудитска Арабия може да изисква цени от почти 100 долара за барел, за да покрие държавните разходи, както и амбициозните проекти на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, показват оценки на Bloomberg Economics. Кралството е похарчило значителни суми за начинания, вариращи от футуристичния град, известен като „Неом“, до придобиването на футболисти от ранга на Кристиано Роналдо за местното първенство.

Докладът на ОПЕК до голяма степен запазва непроменени прогнозите за глобалното търсене и предлагане през тази и следващата година. Картелът и неговите съюзници трябва да се срещнат на 26 ноември, за да преразгледат производствената си политика за следващата година.

Въпреки че затягането на доставките, проектирано от саудитците, отразява влиянието, която Кралството все още има върху енергийните пазари, Международната агенция по енергетика (МАЕ) напомни във вторник как тази хватка може да бъде отслабена. 

Тъй като потребителите преминават към възобновяема енергия, за да предотвратят катастрофалните промени в климата, „може да сме свидетели на началото на края на ерата на изкопаемите горива“, като търсенето ще достигне своя връх през това десетилетие, изтъкват от МАЕ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 12.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
andy
преди 7 месеца
Ама що ви е петрол?!?! Нали на от на дъжд на вятър ще го карате от тук натам?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 9
zelka007
преди 7 месеца
хихи ... $100 за барел и хубава новина , таман електричките нема да се застояват по магазините ... гледам цените по бензиностанциите в софийско пълзят нагоре . екстра !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още