IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва в очакване на решението на ЕЦБ за лихвите*

Според анализатори прогнозите за "черното злато" в средносрочен план остават оптимистични

10:06 | 12.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът сорт Брент се задържа на цена над 90 долара за барел във вторник, докато инвеститорите очакват публикуването на нови икономически данни, които биха могли да им дадат насоки дали Федералният Резерв на САЩ и Европейската централна банка ще повишат допълнително лихвите и какви ще са последиците от това върху търсенето на петрол, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поскъпват с 24 цента, или 0,26%, до 90,88 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския сорт West Texas Intermediate се повишава с 32 цента, или 0,37%, до 87,61 долара за барел.

Цената на Брента достигна 90 долара за барел миналата седмица за първи път от 10 месеца насам, след като Саудитска Арабия и Русия обявиха, че ще удължат доброволните си съкращения на доставките от общо 1,3 млн. барела на ден до края на годината.

Търговците очакват данните за индекса на потребителските цени в САЩ за август, които ще бъдат публикувани в сряда, за да определят колко още биха могли да се увеличат лихвите в най-голямата икономика в света, която е и най-големият потребител на петрол, коментира Тина Тенг, пазарен анализатор в CMC.

Очаква се Федералният резерв на САЩ да остави лихвите на същото равнище на срещата за определяне на паричната си политика следващата седмица, въпреки че мненията за това дали Фед ще повиши лихвите, или ще направи пауза отново през ноември, са различни.

Средносрочните перспективи за петрола „остават възходящи, като Китай отчита по-добри икономически данни“, казва Тенг, добавяйки, че съкращенията на добива на ОПЕК+ също са ключовият фактор зад възходящата инерция на пазара.

Очаква се Федералният резерв на САЩ да остави лихвените проценти непроменени на политическа среща следващата седмица, въпреки че мненията са разделени относно това дали Фед ще повиши лихвите, или ще спре отново през ноември.

Прогнозите за петрола в средносрочен план „остават оптимистични, тъй като Китай представя по-добри икономически данни“, заяви Тенг, добавяйки, че съкращенията на добива от страна на ОПЕК+ също са ключов фактор зад възходящата инерция на пазара.

Очаква се Европейската централна банка да съобщи решението си за лихвите в четвъртък. Прогноза на Европейската комисия от понеделник показа, че се очаква икономиката на еврозоната да се разшири с по-бавен от първоначално очаквания темп през 2023 и 2024 г.

Инвеститорите ще очакват и публикуването на данните за запасите от суров петрол в САЩ, които се очаква да са намалели с около 2 млн. барела през седмицата до 8 септември, според предварителна анкета на Ройтерс от понеделник.

Също тази седмица Международната агенция по енергетика (МАЕ) и Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще публикуват месечните си доклади.

МАЕ миналия месец понижи прогнозата си за 2024 г. за растеж на търсенето на петрол до 1 млн. барела дневно, аргументирайки се с неблагоприятните икономически условия. Междувременно от ОПЕК запазиха прогнозата си за растеж на търсенето от 2,25 млн. барела на ден през 2024 г. непроменена в доклада през август.

*Цените са актуални към 9:45 ч

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 12.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още