IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Трябват повече усилия в енергийната ефективност за постигане на климатичните цели

Удвояването на напредъка в енергийната ефективност има потенциала да намали глобалните емисии на въглероден диоксид с над 7 млрд. тона

10:19 | 29.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Държавите по света трябва да удвоят усилията си в енергийната ефективност, ако искат да постигнат глобалните климатични цели до средата на века, предупреждава Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитирана от Bloomberg.

Широко разпространеното повишаване на ефективността е от ключово значение за намаляване на емисиите, особено след като се очаква световното търсене на електроенергия да нарасне, добавя агенцията. Например, ако цялото осветление на САЩ премине към LED технология, това може да спести достатъчно енергия за захранване на три милиона електрически превозни средства годишно.

Световните лидери се готвят да се срещнат на конференцията за климата на Организацията на обединените нации (ООН) в Дубай по-късно тази седмица, където САЩ и Европейският съюз (ЕС) оглавяват усилията на нациите да одобрят утрояването на капацитета за възобновяеми източници и удвояване на пестенето на енергия до 2030 г.

Досега усилията за намаляване на парниковите газовите емисии остават недостатъчни, за да ограничат глобалното затопляне до целта на Парижкото споразумение от 1,5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива.

За да се постигне тази цел, годишните подобрения в енергийната ефективност трябва да нараснат от 2% през 2022 г. до повече от 4% средно между тази година и края на десетилетието, изтъква МАЕ. Тази година показателят се подобри само с 1,3%, отчасти поради възстановяването на някои енергоемки сектори и процъфтяващото търсене на охладителни системи.

Удвояването на напредъка в енергийната ефективност има потенциала да създаде милиони нови работни места в области като преоборудване на дома и инсталации на термопомпи, добавя агенцията. Освен това може да намали глобалните емисии на въглероден диоксид с над 7 млрд. тона, еквивалентни на тези, произвеждани в момента от целия транспортен сектор.

В същото време мащабът на мерките за енергийна ефективност продължава да се разгръща, като необходимостта от глобално подобрение хвърля сянка върху силния напредък на национално ниво. ЕС, например, се очаква да отчете подобрение от 5% тази година, след като през 2022 г. достигна 8%.

„Климатичните амбиции на света зависят от способността ни да направим глобалната енергийна система много по-ефективна“, изтъква изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 29.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още