IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Целите за климата все още могат да бъдат изпълнени

Решението е удвояване на мерките за енергийна ефективност и утрояване на използването на ВЕИ до 2030 г.

18:32 | 09.10.23 г. 1
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Светът изостава от изпълнението на задачата да не допусне повишаване на температурата с повече от 1,5°С спрямо прединдустриалните нива до края на това столетие, пише Международната агенция за енергетика (МАЕ). Експертите обаче посочват, че все още има шанс целта да бъде изпълнена и следващите години ще са критични.

Изпълнението на климатичните цели е свързано с ускоряване на зелената енергия, амбициозни цели за електромобилите, както и подобряване на енергийната ефективност. До 2030 година ВЕИ капацитетът трябва да бъде утроен, а нивото на енергийна ефективност - да бъде удвоено, ако светът иска да избегне опасните ефекти от климатичните промени.

Заедно с тези мерки електрифицирането на транспорта и отоплението на сградите, както и намаляване със 75% на метановите емисии, ще допринесат за 80% от намаляването на емисиите до края на това десетилетие и изпълнението на целта за въглеродна неутралност към 2050 г.

Енергийната ефективност получи своето признание през миналата година в месеците след началото на войната в Украйна, припомня МАЕ. Мерки за намаляване на потреблението на енергия бяха въведени в страните, представляващи 70% от глобалната икономика. Инвестициите в енергийна ефективност към миналата година са рекордни, а и интересът на потребителите да пестят е по-силен от всякога, допълва още агенцията.

Потенциалът е огромен - удвояването на усилията за енергийна ефективност може да спести емисиите от потреблението на петрол от сухопътния транспорт през 2022 г.

Основните мерки по енергийната ефективност са свързани основно с подобряване на състоянието на сградите и електрификацията, както и намаляването на загубата на енергия чрез изграждането на по-малки енергийни системи.

Потребителите също имат множество ползи от енергийната ефективност, включително ниски сметки за електроенергия и по-чист въздух. Мерките ще създадат и повече от 3 млн. работни места, които ще са необходими за извършват ремонтите или да поставят енергоспестяващи уреди и технологии.

Добрата новина е, че целите и мерките за енергийната ефективност са ясни. Например до 2030 г. всички климатици, които се продават на пазара, трябва да бъдат енергийно ефективни. В много държави по света стандартите за енергийна ефективност са остарели и трябва да се насочат към добрите практики, доказали се в останалия свят, и така да реализират бързо целите, допълва още МАЕ.

Според анализа на организацията изпълнението на климатичните цели минава през удвояването на енергийната ефективност и утрояването на използването на възобновяеми енергийни източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 09.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
scott
преди 6 месеца
МААЕ ЗЕМАХТЕ ЛИ ПРЕДВИД ВЪГЛЕЕМИСИИТЕ ОТ ВОЙНИТЕ?Кой плаща за отделените емисион в украйна, ивицата газа, нигер и кланетата по светот.ЩОТО СЕ ПАК, БАРУТ ГОРИ, ЕМИСИИ СЕ ИЗФЪРЛЯТ.Военните не плащат за тех, това е ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още