IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Пътят към нетната нула изисква повече пари и по-малко политика

Светът ще трябва да инвестира почти 4,5 трлн. долара годишно в прехода към по-чиста енергия от началото на следващото десетилетие, показва доклад на агенцията

10:40 | 26.09.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Рекордният растеж в технологиите за чиста енергия, включително соларните панели и електрическите автомобили, означава, че все още е възможно глобалното затопляне да се ограничи до 1,5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните средни стойности, заяви Международната агенция по енергетика (МАЕ) във вторник.

Тя обаче каза още, че светът ще трябва да инвестира почти 4,5 трлн. долара годишно в прехода към по-чиста енергия от началото на следващото десетилетие спрямо очакваните 1,8 трлн. долара през 2023 г., съобщава Ройтерс.

Температурите удариха рекордни нива тази година и световните средни нива са с около 1,1 градуса по Целзий по-високи спрямо прединдустриалните средни стойности.

Целта, определена с Парижкото споразумение от 2015 г., бе увеличението на глобалната температура да бъде под 2 градуса, но да се положат усилия да се ограничи до 1,5 градуса, за да не се позволят най-тежките последици, включително суши, наводнения и все повече горски пожари.

В актуализацията на доклада си Net Zero Roadmap, който предлага сценарий за достигане на нетни нулеви емисии до средата на века, МАЕ заяви, че увеличаването на капацитета на соларната енергия и на продажбите на електрически превозни средства от 2021 г. насам съответстват на целите, както и инфраструктурните планове в двете сфери.

Все още обаче са нужни много повече усилия до 2030 г., например утрояване на световния капацитет от възобновяема енергия, удвояване на енергийно ефективната инфраструктура, ръст на продажбите на термопомпи и допълнително засилване на употребата на електрическите автомобили, казва МАЕ.

Тя призовава и за 75% намаляване на емисиите на метан в енергийния сектор до 2030 г., което ще струва около 75 млрд. долара, само 2% от нетната печалба, получена от петролната и газовата индустрия през 2022 г.

Пътят на МАЕ към нетна нула ще изисква и справедлив преход, взимайки предвид националните обстоятелства и изисквайки развитите икономики да постигнат нетна нула по-бързо от развиващите се икономики, казва докладът.

Въпреки екстремното време тази година политиците, предвид кризата с разходите за живот и предстоящите парламентарни и президентски избори по света, правят крачка назад в обещанията си, свързани с климата.

„Правителствата трябва да отделят климата от геополитиката предвид мащаба на предизвикателството“, казва директорът на МАЕ Фатих Бирол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 26.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
0pk
преди 7 месеца
Казaно по нашенски - "Давай парите, без да приказваш много." :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още