IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Ръстът на инвестициите ще ограничи риска от недостиг на важни за прехода суровини

Инвестициите в сектора са скочили с 50% през последните две години, движени главно от ръста при литиевите проекти, изтъква агенцията в нов доклад

10:44 | 11.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Намалява вероятността недостигът на метали за батерии и други стратегически важни минерали да възпрепятства прехода към нисковъглеродна икономика, посочва Международната агенция по енергетика (МАЕ) в нов доклад, проследяващ ръста на инвестициите в миннодобивната индустрия.

Инвестициите в сектора са скочили с 50% през последните две години, движени главно от ръста при литиевите проекти, като множеството обявени нови инвестиции показват, че предлагането наваксва очаквания бум в търсенето до края на десетилетието, съобщава Bloomberg, цитирайки анализа на МАЕ.

Преди две години агенцията предупреди, че процъфтяващото търсене на важни минерали по време на енергийния преход рискува да създаде огромен недостиг на суровини като литий, кобалт, мед и никел. Подобни предупреждения дойдоха и от редица банки, консултантски фирми, търговски къщи и самите представители на миннодобивната индустрия. Сега обаче МАЕ изтъква, че излишните разходи за нови минни проекти помагат да се заличи дългосрочната разлика между търсенето и предлагането.

„Разглеждаме ситуацията, след като обявихме тревога, и сме на мнение, че правителствата и компаниите са реагирали на тази доста предизвикателна ситуация“, изтъква в интервю Фатих Бирол, ръководител на МАЕ. „Всички знаем, че миннодобивните проекти често се сблъскват със закъснения – има проблеми с разрешителните и надвишаването на разходите – но картината от инвестиционна гледна точка е доста обнадеждаваща“, добавя той.

Въпреки че далеч не е сигурно, че всички обявени проекти в процес на подготовка ще бъдат реализирани в крайна сметка, последните инвестиции показват, че капиталовите пазари си вършат работата, като помагат за стимулиране на предлагането, подчертава Бирол. Ако всички те започнат да произвеждат, това ще бъде достатъчно, за да задоволи почти 75% от доставките, необходими за изпълнение на световните изисквания за ограничаване на емисиите през 2030 г., подчертава Бирол.

Недостиг на мед

Въпреки че докладът се очертава като добра новина за климата и производителите на автомобили, които се сблъскаха със скок на цените на металите за батерии миналата година, МАЕ също така изтъква, че политическите усилия за разнообразяване на глобалните доставки остават неефективни. В случай на рафиниране и преработка на някои суровини предлагането е станало по-концентрирано географски. Например 90% от новите проекти за рафиниране на никел, анализирани от МАЕ, се намират в Индонезия.

Инвестициите в минното дело също не са разпределени равномерно и при медта все още има риск от недостиг, освен ако разходите не се увеличат, предупреждава Бирол. Въпреки че медта се търгува на много по-голям пазар от лития, никела и кобалта, нейните широки приложения в сектора на възобновяемата енергия и електрическите превозни средства предизвикаха няколко подобни предупреждения през последните месеци. Въпреки това Citigroup казва, че металът се очертава като предпочитан начин за инвеститорите да залагат на енергийния преход - тенденция, която ще засили възможностите за набиране на средства сред производителите на мед.

„Виждаме, че има нарастваща нужда от мед, защото търсенето расте много силно“, посочва Бирол, добавяйки: „В средносрочен план балансът между предлагането и търсенето на мед може да се сблъска с предизвикателства“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 11.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още