IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Енергийната криза насърчава, а не спира зеления преход

Войната в Украйна накара европейските държави бързо да потърсят алтернативи на изкопаемите горива

13:00 | 06.12.22 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Войната в Украйна мотивира много държави по света да се обърнат към възобновяемите енергийни източници, за да намалят зависимостта си от вноса на енергоизточници, които в допълнение повишиха цената си драстично. На тази база в Международната агенция за енергетика (МАЕ) прогнозират ускоряване на зеления преход, като капацитетът на мощностите вероятно ще се удвои през следващите пет години. В свой доклад агенцията коментира, че по този начин зелените централи вероятно ще изпревари въглищата като най-големият източник на производството на електроенергия през 2025 година. 

Прогнозите са, че в периода 2022-2027 година се очаква глобалният възобновяем енергиен капацитет да се увеличи с 2400 гивавата. Това е с 30% повече спрямо растежа, очакван преди година. През следващите пет години ВЕИ централите ще представляват над 90% от глобалната експанзия в електроенергийния сектор.

"Светът е настроен да добави толкова енергия от възобновяеми енергоизточници през следващите пет години, колкото през последните 20 години", коментира изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол. Според него енергийната криза може да бъде повратната точка към по-чиста и по-сигурна енергийна система. 

В сценариите на МАЕ ускоряването на зелената енергетика е от съществено значение за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5°С до края на това столетие. 

Войната в Украйна има най-голямо отражение на енергийната система на Европа, отчитат от агенцията в своя доклад. В опит да намерят алтернатива на руския природен газ, както и заради екологичните си амбиции, европейските страни активно развиват възобновяемите енергийни източници и все по-бързо се приемат политики, включително за намаляване на времето за даване на разрешителни за включване в мрежата на ВЕИ мощности и т.н.

Извън Европа двигател на зелената енергетика през следващите пет години ще са Китай, САЩ и Индия, които също имат нови политики в областта, които насърчават развитието. От МАЕ очакват и масово навлизане на соларните инсталации на покривите на сградите по целия свят.

В много страни в момента соларните панели и вятърните турбини са най-евтиният вариант за нови енергийни мощности.  

Като цяло търсенето на биогорива ще се увеличи с 22% в периода 2022-2027 година, прогнозират от МАЕ. Основните двигатели на този ръст ще са САЩ, Индия, Канада, Бразилия и Индонезия, в които има въведени компенсаторни механизми, чрез които се насърчава използването на биогорива. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 06.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Тия дни гледах картинки от Ню Йорк и засипаните коли с 2 метра сняг. Два метра сняг засипва и фотоволтаиците. И кво прайм тогава? И 1000 кв. метра панели да си сложат, се тая - ток няма и няма да има. Това, при положение, че Слънчо все пак благоволи да светне. А иначе е същото както през нощта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
На ТЕЯ всичко им е с дЪто нагоре. Тръгнаха по акъла на новите ОстапБендеровци и цялата тая сюрия от безпросветни лапнишарани сама се набута в зеления киреч. Точно заради "глобалното затопляне", което 99% зависело от човешката дейност, ограничиха нови разработки на въглеводороди и затвориха други производства. А се задава "малко" застудяване заради промяна на въздушното течение Бофорт, което влияе на климата неизмеримо повече от цялата човешка дейност. Ама мъдреци са го рекли "От ума си тегли".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още