IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите не се впечатляват от амбициозните цели за климата на петролните гиганти

Интересът към акциите на големите европейски компании е по-нисък от този към американските им конкуренти

20:04 | 07.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Инвеститорите не се впечатляват особено за амбициозните климатични планове на компаниите, сочи анализ на Ройтерс. Агенцията сравнява представянето на акциите на няколко големи енергийни компании в Европа и в САЩ.

От анализите е видно, че TotalEnergies е сред лидерите в зелените планове със 7,4 гигавата мощности и над 2 млрд. инвестиции. Далеч назад са компании като BP с 2 гигавата зелени мощности и Shell с малко над 2,2 гигавата зелени мощности. Но въпреки това акциите на френската компания не се котират толкова високо на фондовите пазари, както на конкурентите ѝ. И трите компании пък изостават от петролните гиганти отвъд Океана - Chevron и ExxonMobil.

TotalEnergies, BP и Shell планират да бъдат въглеродно неутрални към 2050 г. На този етап обаче инвестициите им са основно в петролния и газовия сектор, а фокусът към зелената икономика се очаква в следващите години. До 2030 г. френският енергиен гигант планира да изгради 100 гигавата зелени мощности, ВР - 50 гигавата, а Shell още не съобщил подобни цели, но планира да търгува с 530 тераватчаса електроенергия годишно към тази дата.

TotalEnergies записа рекордна печалба през третото тримесечие и има възможността да изчисти всички свои задължения до края на тази година, отбелязва още Ройтерс. Така компанията ще може по-гъвкаво да инвестира в своите проекти.

Но инвеститорите все още са предпазливи по отношение на инвестициите в зелените проекти. Рейтинговата агенция Moody`s предупреждава, че промяната ще изправи енергийните гиганти в пряка конкуренция с компаниите за комунални услуги за проекти, които имат по-малка доходност от традиционните за тях инвестиции в петрол и природен газ.

Агенцията отчита още, че доходността на редица проекти, сред които и за зареждане на автомобили с водород, са неясни в следващите години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 07.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още