IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TotalEnergies натрупа рекордна печалба от запълването на газохранилищата в Европа

Приходите от продажбата на втечнен газ растат с 5%, сочи отчетът на компанията за периода юли - септември

13:52 | 27.10.22 г.
Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg
Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Френската петролно-газова компания TotalEnergies записа нова рекордна печалба за тримесечието на фона на усилията, които положиха страните в Европа да запълнят газохранилищата си за зимата. От отчета на компанията за периода юли - септември се вижда, че оперативната печалба (EBITDA) се увеличава със 74% на годишна база до 19,4 млрд. долара.

За деветмесечието печалбата се удвоява до 55,6 млрд. долара.

Изпълнителният директор на TotalEnergies Патрик Пуяне отбелязва високите цени на природния газ заради войната в Украйна (през август беше достигнат пик от 350 евро за мегаватчас), както и цената на петрола около 100 долара за барел. Компанията увеличава приходите си от търговия с втечнен газ, допълва той, цитиран от пресцентъра на френския гигант.

Като цяло продажбите на втечнен газ намаляват с 10%, като причината за това е основно затварянето в този период на терминала Freeport в САЩ, но пък приходите от продажби се увеличават с 5% на годишна база заради увеличените цени в Европа и голямата волатилност на пазарите.

В отговор на зеления преход TotalEnergies има планове за инвестиции, сред които за соларни и вятърни мощности в Бразилия (общо 12 гигавата), както и започна изграждането на соларен парк в Катар.

Отличните финансови резултати през тази година водят и до увеличаване на плащанията към акционерите. През септември ръководството обеща и допълнителен дивидент от 1 евро на акция през декември, припомня Bloomberg. По-рано днес (27 октомври) и Shell съобщи за увеличение на печалбата и на дивидентите, изплащани на акционерите.

Силният ръст на печалбите обаче накара и много държави в Европа да предложат допълнително облагане на компаниите, а средствата от него да се насочат към преодоляване на ефектите от енергийната криза.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 27.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още