IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shell обяви печалба от 9,5 млрд. долара и увеличение на дивидента

Петролният гигант разширява и програмата си за обратно изкупуване на акции

10:49 | 27.10.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Британската петролна компания Shell отчете печалба за третото тримесечие в размер на 9,45 млрд. долара, отстъпвайки от рекорда си от предходното тримесечие поради по-слабото рафиниране и търговия с газ, и обяви планове за силно увеличаване на дивидента си до края на годината, съобщи Ройтерс.

Освен това компанията разширява програмата си за обратно изкупуване на акции, като представи планове за закупуване на акции на стойност 4 млрд. долара през следващите три месеца. 

Паричният поток на Shell през тримесечието е спаднал рязко до 12,5 млрд. долара от 18,6 млрд. долара през предходното тримесечие поради голямо изтичане на оборотен капитал от 4,2 млрд. долара в резултат на промени в стойността на европейските газови запаси.

Коригираната печалба е малко над средната прогноза на анализатори за 9 млрд. долара, предоставена от компанията. 

Shell отчете рекордна тримесечна печалба от 11,5 млрд. долара през предходното тримесечие и 4,1 млрд. долара година по-рано. 

Това е втората по размер коригирана нетна тримесечна печалба на Shell. Графика: Bloomberg Това е втората по размер коригирана нетна тримесечна печалба на Shell. Графика: Bloomberg

Компанията заяви, че възнамерява да увеличи дивидента си с 15% през четвъртото тримесечие, когато главният изпълнителен директор Бен ван Бьорден ще се оттегли от поста си след девет години начело на компанията. Той ще бъде наследен от Уаил Сауан, който в момента е ръководител на отдела за природен газ и ниски въглеродни емисии на Shell.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 27.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
Ае, дайте да им наложим таван на цената и на тия. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още