IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Siemens и Shell ще разработват съвместно проекти за зелен водород и биогорива

Съгласно меморандума за разбирателство компаниите ще създадат решения, които повишават енергийната ефективност и генерират устойчива енергия

12:21 | 19.09.22 г.
Греъм Хенли, старши вицепрезидент Engineering and Project Capability, Shell Projects and Technology;| Карлос Мауер, изпълнителен вицепрезидент Sectors and Decarbonisation, Shell Downstream; Щефан Мей, главен изпълнителен директор „Електрификация и автоматизация“, Siemens. Снимка: Siemens
Греъм Хенли, старши вицепрезидент Engineering and Project Capability, Shell Projects and Technology;| Карлос Мауер, изпълнителен вицепрезидент Sectors and Decarbonisation, Shell Downstream; Щефан Мей, главен изпълнителен директор „Електрификация и автоматизация“, Siemens. Снимка: Siemens

Siemens и Shell Global Solutions International BV подписаха меморандум за разбирателство в сферата на разработването на нисковъглеродни и високоефективни енергийни решения, които насърчават енергийния преход, съобщават от Siemens.

Споразумението ще се фокусира върху проекти за производство на зелен водород за промишлени приложения за Shell и клиентите на компанията, както и върху засилване на сътрудничеството в областта на биогоривата.

Съгласно меморандума за разбирателство Siemens и Shell ще създадат решения, които повишават енергийната ефективност и генерират устойчива енергия, включително чрез дигитализация, ефективни мрежи и производство, разпространение и приложение на зелен водород.

Партньорството, подписано от бизнес звеното “Електрификация и автоматизация” на Siemens, цели да засили синергията между двете страни. Siemens възнамерява да работи с Shell, за да ускори прехода на компанията към операции с нулево нетно потребление. Shell от своя страна ще доставя на Siemens нисковъглеродни продукти, които намаляват емисиите по цялата верига на доставки.

„Партньорствата са от ключово значение за стимулирането на тези усилия и прехода към устойчиви енергийни доставки“, каза Стефан Мей, главен изпълнителен директор на бизнес звеното “Електрификация и автоматизация”, част от направление "Интелигентна инфраструктура" на Siemens. „Партньорството с Shell пасва идеално на визията на Siemens, като същевременно помага на клиентите от индустрията и инфраструктурата да намалят своя въглероден отпечатък и да постигнат целите си за устойчивост“, добавя Мей.

Според Греъм Хенли, старши вицепрезидент „Инженеринг и проекти“ в Shell, сътрудничеството е от съществено значение за предоставянето на нисковъглеродни енергийни решения на бъдещето. „Надграждайки съществуващите ни отношения със Siemens, очаквам този меморандум за разбирателство да позволи на нашите екипи да работят още по-тясно заедно”, изтъква той. „Широката експертиза на Siemens в областта на електрификацията и автоматизацията, съчетана с инженерните и проектни възможности и амбиция за енергийния преход на Shell, са много силна комбинация“, добавя Хенли.

Меморандумът за разбирателство е резултат и от съвместната работа по няколко проекта от 2010 г. насам. Един от ключовите етапи в развитието на зеления водород е наскоро обявеното изграждане на проекта Holland Hydrogen 1 (HH1) на Shell в Ротердам. С капацитет от 200 мегавата и 60 тона водород на ден, HH1 ще бъде една от най-големите инсталации за производство на зелен водород в света и най-голямата в Европа.

Бизнес звеното на Siemens за електрификация и автоматизация играе важна роля в планирането, изграждането и изпълнението на проекта като доставчик на решения за електроразпределение и автоматизация на подстанции. Компанията също така ще участва чрез договор за обслужване в работата на завода, който е планиран да влезе в експлоатация през 2025 г. Заводът ще произвежда водород, използвайки електричество, генерирано от вятърни турбини в Северно море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 19.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още