IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са новият лидер в борбата срещу климатичните промени

Надеждите са за „зелена надпревара“, в която регионите и държавите се стимулират взаимно, за да създадат най-добрите условия за ускорен енергиен преход

20:28 | 19.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Картата на световното производство на зелена енергия за бъдещето се чертае, като Съединените щати установиха значителен стандарт, пише за Financial Times Сьорен Скоу, главен изпълнителен директор на AP Moller-Maersk.

На фона на енергийна криза, изострена от инвазията в Украйна, Законът за намаляване на инфлацията (IRA) на президента Джо Байдън включва променящо играта климатично и енергийно финансиране в размер на 369 милиарда долара в допълнение към 110-те милиарда долара, вече насочени към климатични инвестиции през миналата година. Очаква се това да отключи повече от 1 трилион долара комбинирани инвестиции, свързани с климата.

С IRA американците се поставиха в челните редици на надпреварата за световен лидер в производството на зелена енергия и дадоха на прехода към възобновяеми източници така необходимия тласък. Законодателството не е перфектно във всеки детайл, но както казват в НАСА: „По-доброто е враг на достатъчно доброто“.

Имайки предвид трудната задача, която имаме пред себе си, това е начинът на мислене, от който се нуждаем. Нямаме време да чакаме всичко да е перфектно.

Мащабирането на производството на зелена енергия и превръщането му в ценово конкурентно е сериозно предизвикателство. Като предоставя привлекателни бизнес условия за частни и публични партньорства, IRA може да ни помогне да решим този проблем чрез големи инвестиции в пълен набор от нисковъглеродни технологии. Анализ на Boston Consulting Group показва, че с революционните стимули, включени в закона, цената на слънчевата енергия може да бъде намалена наполовина, а цените на вятърната енергия на сушата - с повече от 60 процента.

В AP Møller-Maersk управляваме повече от 700 големи контейнерни кораба и 68 контейнерни терминала, както и 3,2 милиона квадратни метра складови площи. Всяка година извършваме превоз на почти 5 милиона контейнера с железопътен транспорт, камиони и шлепове. Ние консумираме големи количества енергия и само в нашите кораби изгаряме близо 12 милиона тона изкопаеми горива годишно.

Въпреки това искаме да бъдем климатично неутрални до 2040 г. и да постигнем значително намаляване на емисиите преди 2030 г. Това ще изисква пълно преминаване от изкопаеми към екологични горива.

За да се случи това, се нуждаем от пазар за екологично гориво като е-метанол. Имаме нужда от достъп до голямо количество рентабилна възобновяема енергия, за да произвеждаме водорода, необходим за екологичните горива, и да осигурим цена на горивото, която е привлекателна за нашите клиенти. Имаме нужда и от нова енергийна инфраструктура - такава, каквато в момента не съществува. Така че, когато видим знак „отворено за бизнес“ в САЩ, ние се заинтересуваме.

Лидерите в индустрията трябва да помогнат за павирането на пътя напред. Ние търсим силни партньорства и инвестиционни възможности, за да създадем пазара в необходимия глобален мащаб и потенциално да се включим пряко в производството на възобновяема енергия, като вятърна и слънчева, за да произвеждаме нашите зелени горива.

Убеден съм, че екологичните горива, базирани на водород, ще достигнат мащаб в бъдеще и че цените в крайна сметка ще паднат, когато това се случи. Американците положиха основата за това, като показаха готовност да инвестират в разработването на атрактивна домашна почва за този пазар, изпреварвайки останалия свят.

Години наред Европа обичаше да мисли за себе си като за глобален лидер в борбата срещу изменението на климата. Но САЩ сега поеха водещата роля.

Надявам се, че този американски ход може да послужи като зелен катализатор за останалия свят. Представете си „зелена надпревара“, в която регионите и държавите се стимулират взаимно, за да създадат най-добрите условия за ускорен енергиен преход.

Разбира се, в едно състезание някой ще завърши първи, но в крайна сметка ние всички ще бъдем победители от глобална политическа среда, която насърчава по-бързите решения, стимулира зелените инвестиции и позволява на бизнеса да предприеме значим енергиен преход. Резултатът ще бъде по-голяма иновация, мащабно производство и изграждане на зелена енергийна инфраструктура, която толкова силно липсва днес.

Действието срещу климатичните промени и отдалечаването от изкопаемите горива е глобално предизвикателство, което обаче идва и с глобални възможности. Правителството на САЩ изпрати ясен сигнал с ангажимента си за партньорства с фирми, които са готови да инвестират в зелено бъдеще. Европа, Китай, Близкият изток, Индия и други трябва да последват примера им със собствени амбициозни инвестиционни планове.

Въпреки сътресенията в света в момента, не бива да забравяме, че сме в извънредна климатична ситуация и трябва да действаме сега, за да постигнем значителен напредък преди 2030 г. САЩ поканиха останалия свят да се присъедини към надпреварата за зелено бъдеще, но добрата новина е, че има място за повече от един лидер. Ако искаме да стигнем далеч, трябва да вървим заедно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 19.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още